Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Discuții aprinse între lideri europeni, după ce Macron a declarat că nu exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina

Your browser doesn't support HTML5 video.

Norii negri ai războiului din Ucraina stârnesc discuții aprinse. Scenariul unei eventuale desfășurări de soldați europeni pe front i-a făcut pe liderii Franței și Germaniei să se contrazică în public.

Emmanuel Macron a declarat că NU exclude ca pe viitor să fie trimise trupe occidentale pe frontul din vecini. 12 ore mai târziu, cancelarul german l-a contrazis. Imediat au venit declarații similare din Cehia, Polonia, Marea Britanie, Comisia Europeană și NATO. „Un conflict direct NATO-Rusia ar fi inevitabil”, a reacționat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Nu există astăzi un consens pentru a trimite, oficial si asumat, trupe pe teren (în Ucraina). Dar, având în vedere dinamica lucrurilor, nimic nu trebuie exclus. Totul este posibil dacă ne ajută să ne atingem obiectivul. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război”.

Președintele Klaus Iohannis s-a numărat printre cei 20 de lideri europeni care au acceptat invitația președintelui Macron pentru o discuție despre războiul din Ucraina. O reuniune convocată în pripă, pe fondul temerilor legate de capacitatea Kievului de a ține piept trupelor ruse, aflate în ofensivă în mai multe sectoare ale frontului.

Lesne de anticipat, discuțiile au fost aprinse. Iar declarația lui Emmanuel Macron a avut un asemenea impact încât, marți, cancelarul german a ținut să clarifice că NU se pune problema desfășurării de trupe NATO ori ale Uniunii Europene în Ucraina.

Citește și
Vladimir Putin
ISW: Putin se pregătește pentru un război la scară largă cu NATO. Decretul semnat de președintele rus

Olaf Scholz, cancelarul german: „Ceea ce s-a decis între noi de la bun început rămâne valabil și pe viitor, adică nu vor exista trupe pe teren, nu vor fi soldați trimiși nici de statele europene, nici de statele NATO pe teritoriul Ucrainei”.

De altfel, luni seara, premierul slovac a dat de înțeles că în discuție ar fi fost eventuale înțelegeri bilaterale.

Robert Fico, premierul Slovaciei: „Nu pot spune mai multe, care este scopul acestor detașări sau ce vor face soldații europeni acolo. Însă niciun militar slovac nu va merge în Ucraina”.

Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene: „Nu există o decizie la nivelul Uniunii Europene privind desfășurarea de forțe terestre pentru a lupta în Ucraina”.

Petr Fiala, premierul ceh: „Cred că vorbesc în numele amândurora (premierii ceh și polonez) dacă spun că nu luăm în considerare să trimitem trupe în Ucraina”.

Liderul francez are totuși argumentele sale când declară că nimic nu e exclus.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Mulți dintre cei care spun astăzi „niciodată, niciodată” sunt aceiași care spuneau, cu 2 ani în urmă, „nu le vom da niciodată tancuri, avioane, rachete cu rază lungă”. Vă amintesc, în urmă cu 2 ani, mulți dintre cei care s-au adunat astăzi la această masă propuneau să oferim Ucrainei saci de dormit și căști”.

Previzibil, Kremlinul a denunțat declarația lui Emmanuel Macron.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „În cazul trimiterii de trupe NATO (în Ucraina), un conflict direct NATO-Rusia ar fi nu probabil, ci inevitabil”.

Potrivit unor surse de la Palatul Elysee, în spatele ușilor închise s-a vorbit în primul rând despre îmbunătățirea coordonării la nivel european pentru ca angajamentele deja asumate să fie îndeplinite. S-au făcut însă și promisiuni noi.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Am creat în această seară o nouă coaliție, una pentru lovituri în profunzime și, prin urmare, pentru (a trimite Ucrainei) rachete și bombe cu rază medie și lungă de acțiune”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult