Directorul spitalului Al-Shifa din Gaza: Unitatea medicală a rămas fără apă și rezerve de oxigen. Pacienții „țipă de sete”
Muhammad Abu Salmiya a spus că în spitalul Al-Shifa, unde erau peste 650 de pacienţi, 500 de angajaţi, personal medical şi 5.000 de persoane strămutate, condiţiile sunt „tragice”.
Tancurile israeliene au înconjurat spitalul din oraşul Gaza, a spus el, cu drone bâzâind deasupra clădirii şi cu soldaţii israelieni încă aflaţi interior, deoarece percheziţionarea complexului a durat două zile.
Armata israeliană a transmis că operaţiunea sa împotriva Hamas se desfăşoară într-o „manieră discretă, metodică şi temeinică”. Cu toate acestea, un jurnalist blocat în spital, Khader, a relatat BBC prin telefon că trupele israeliene erau „pretutindeni, trăgând în toate direcţiile”.
Abu Salmiya a spus că trupele israeliene au aruncat în aer principala conductă de alimentare cu apă a spitalului Al-Shifa.
„Operaţiunile militare continuă, nimeni nu se poate deplasa dintr-o clădire în alta şi am pierdut comunicarea cu colegii noştri”, a spus el.
Joi, Khader a declarat pentru BBC că trupele israeliene „au luat cu asalt toate departamentele”, distrugând partea de sud a zidului clădirii şi zeci de maşini.
Înainte de a întrerupe linia telefonică a lui Khader, el a mai spus că au fost aduse buldozere blindate.
Într-o declaraţie pentru Al- Jazeera, el a declarat că unii dintre copiii refugiaţi sunt înfometaţi, că un pacient cu probleme renale a decedat, în timp ce starea altora s-a agravat pentru că nu li s-a mai putut face dializă.
Ministerul Sănătăţii din Gaza controlat de Hamas raportează că buldozerele israeliene „au distrus părţi ale intrării de sud” a complexului medical.
Israelul a lansat o campanie militară majoră în Fâşia Gaza pentru a distruge Hamas, ca răzbunare pentru atacul transfrontalier din 7 octombrie lansat de sute de oameni înarmaţi. Israelul consideră Hamas un grup terorist, la fel ca Marea Britanie, SUA şi Uniunea Europeană.