Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Diamantele create în laborator, claritate superioară și preț mai mic. Costul unei pietre de 2 carate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Diamantele create în laboratoare câştigă încet, dar sigur, adepţi în bijuteriile din toată lumea. Au o claritate superioară pietrelor naturale şi costă mai puţin.

Un laborator din Londra produce un diamant artificial în doar câteva zile. Odată tăiat şi şlefuit, el îşi poate găsi locul pe un frumos inel de logodnă.

Un inel cu diamant oval, de două carate, va face sigur o femeie foarte fericită. Preţul depăşeşte 20.000 de dolari, deşi piatra nu provine dintr-o mină, ci dintr-un laborator.

În ultimele decenii, au fost perfecţionate mai multe metode de obţinere a diamantelor din molecule de carbon. Odată tăiată şi şlefuită, piatra are aceeaşi strălucire ca un diamant natural, aşa că ajunge tot mai des să fie montată pe o bijuterie.

Professor Williams, cercetător: "E un soi de poveste în care omul învinge natura. Perfecţionăm această piatră şi reuşim să o facem mai frumoasă decât natura."

Citește și
Inel urias
Cel mai mare inel de aur cu pietre scumpe din lume, expus în Emiratele Arabe

Un bijutier din Londra a fost printre primii care au inclus în ofertă pe lângă diamantele naturale şi pe cele artificiale. Spune că pietrele obţinute în laborator reprezintă mai puţin de zece la sută din vânzări. Procentul creşte însă de la un an la altul.

Cei care aleg un diamant artificial au motive diverse: fie caută o piatră mai ieftină, fie sunt preocupaţi de protecţia mediului său de condiţiile din mine.

Sandeep Babber, bijutier: "Majoritatea clienţilor noştri optează pentru un diamant natural, însă cred că e vorba de marketing la mijloc. Cred că dacă îţi permiţi ceva atât de rafinat ca un diamant, trebuie să-l cumperi pe cel natural."

Diamantele artificiale au o claritate mai bună şi au ajuns să semene atât de mult cu cele naturale, că a fost nevoie de crearea unui aparat în valoare de 14.000 de dolari pentru a le deosebi.

Jean-Marc Lieberherr, şeful Asociaţiei Producătorilor de Diamante: "Faptul că arată la fel nu înseamnă că sunt acelaşi lucru. Unul are o valoare monetară şi valoare sentimentală, celălalt e o replică."

Aşadar, piatra naturală e mai atractivă şi fiindcă e însoţită de detalii exotice, legate de locul de provenienţă, anul în care a fost adusă la suprafaţă şi procesul de tăiere şi şlefuire.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult