Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dezertoare nord-coreeană arestată, după ce a trimis 130 de tone de orez regimului de la Phenian

O refugiată nord-coreeană în vârstă de 49 de ani, care a fugit din Coreea de Nord în 2011, a fost arestată de autoritățile sud-coreene pentru că a trimis 130 de tone de orez regimului de la Phenian.

 

Dezertoarea, al cărei nume rămâne anonim, este totodată acuzată că ar fi încălcat Legea Securității Naționale și că ar fi încercat să se întoarcă în Coreea de Nord, ceea ce este ilegal conform legislației sud-coreene, potrivit Newsweek.

Potrivit autorităților, femeia ar fi aranjat să trimită două transporturi de câte 65 de tone de orez, în valoare de 105 milioane de won (n.r – aproximativ 98.700 de dolari) către Ministerul Securității nord-coreene, cu ajutorul unui chinez. Totodată, ea este acuzată că ar mai fi trimis alte 80 de milioane de won aceleiași persoane, pentru un nou transport de orez la Phenian, însă ea a fost arestată în apropiere de Seul, înainte ca tranzacția finală să aibă loc.

Ea le-a spus autorităților că ar fi contactat persoane din regim, pentru că își dorea să se întoarcă acasă la fiul ei. Astfel, femeia a decis să trimită orez către Phenian, pentru a evita să fie pedepsită că a fugit din țară. Potrivit presei locale, aceasta își deschisese o afacere în Coreea de Sud, însă înainte să fie arestată își vânduse toate bunurile, întrucât își pregătea întoarcerea în Nord.

Citește și
Coreea de Nord
Ce au descoperit doi jurnaliști după ce s-au uitat o săptămână la televiziunea de propagandă din Coreea de Nord

Autoritățile spun că sunt rare cazurile în care un dezertor să trimită, în mod voluntar, bunuri către regimul de care au fugit. În ianuarie, mai mulți dezertori au aruncat 500 de sticle de plastic umplute cu orez în apropiere de graniță, cât și un stick USB care conținea mesaje împotriva regimului Kim Jong-un.

În jur de 30.000 de persoane au fugit din Coreea de Nord în Coreea de Sud începând din anii ’50, însă există doar un grup restrâns de persoane care își dorește să se întoarcă acasă, pe motiv că le este dor de familie. Cu toate acestea, conform legislației sud-coreene lor nu le este permis.

Un caz renumit este cel al lui Kim Ryen-hui, care și-a manifestat dorința de a se întoarce la Phenian în repetate rânduri. De exemplu, ea a întrerupt o conferință de presă a ONU, în luna decembrie, acuzând autoritățile sud-coreene că îi încalcă drepturile.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult