Dezastrul provocat de incendiile din Grecia, prin ochii românilor: ”Am fost nevoită să plec de acasă, mi-a fost teamă”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Mai bine de o zi, mii de oameni au trăit ore de panică şi lângă Atena, din cauza unui alt incendiu izbucnit pe fondul caniculei şi al vântului puternic.
"Aerul era irespirabil erau 45-48 de grade. Am crezut că murim cu ușile închise'', a spus o româncă stabilită în capitala elenă. Pe de altă parte, în sud-estul Tuciei, vigilența a fost cuvântul de ordine pe tot parcursul nopții.
11 incendii forestiere continuă să se dezlănțuie, forțând evacuarea mai multor sate.
S-a înroşit cerul deasupra insulei Evia, aflată la o distanţă de 200 de kilometri de Atena. Norul de fum dens a făcut aerul de nerespirat. Într-o pădure de pini, flăcările au depăşit 40 de metri înălţime.
O mănăstire şi mai multe sate de pe insulă au fost înconjurate de foc. Flăcările au continuat să crească necontrolat în partea de nord a insulei, pe trei fronturi mari, în ciuda bătăliei duse de pompieri. Astfel, evacuarea localnicilor a fost iminentă. Mulţi dintre ei au fost urcaţi în bărci şi duşi cât mai departe de pericol.
Pe de altă parte, incendiul care ameninţa miercuri Atena a bătut în retragere. Românii povestesc drama pe care au trăit-o mai bine de 24 de ore.
Maria Luiza, româncă stabilită în Atena: ”Am fost nevoită să plec de acasă, mi-a fost teamă să înnoptez aici, în casa, fumul fiind foarte dens, foarte toxic. Dacă bate vântul își schimbă direcția și putea intra în casă și nu am vrut să risc să stau cu copilul mic în casă atât de aproape de pericol."
Româncă stabilită în Atena: ”Căldură, 45-48 de grade, am crezut că murim cu ușile închise. Cine a avut aer condiționat a supraviețuit într un fel sau altul, dar cine nu a avut, foarte greu."
Marga Mastropavlos, româncă din Atena: ”Unde mergea chiar şi Stefanos Tsitsipas să se antreneze la tenis, clubul lui a luat foc."
Însă, până nu s-a domolit vântul, pompierii n-au avut nicio șansă să oprească înaintarea flăcărilor. În calea lui, focul a transformat în cenușă o zonă de camping, dar și un transformator, de care depinde alimentarea cu electricitate a peste jumătate de milion de oameni.
Din cauza fumului dens, o porțiune a autostrăzii Atena - Lamia a fost închisă.
Întorși în cartierele evacuate, mulți greci au găsit doar ruine fumegând.
Localnic: ”Sunt supărat, cine n-ar fi? Nu poți să înțelegi amărăciunea asta până când nu ți se întâmplă."
Monica Velican, administrator grup informații din Grecia: ”Lumea plânge, revin acasă și constată că nu le-a mai rămas nimic. E o situație dificilă și să ferească Dumnezeu de așa ceva."
Dezastrul din nordul Atenei s-a produs pe fondul unor temperaturi record pentru Grecia: 46,3 grade Celsius înregistrate de stația meteo din Atena. Dogoarea a antrenat și un alt record, la consumul de electricitate.
Lorena Sabou, română în Grecia: ”E o secetă foarte mare aici și iarba este uscată, inclusiv pădurile. Foarte mulți copaci sunt uscați și o scânteie mică sau un muc de țigară aruncat aiurea ar putea să fie o tragedie."
În tot acest timp, Turcia a intrat în cea de-a noua zi de luptă împotriva incendiilor forestiere. Pompierii fac eforturi intense pentru a controla flăcările. Au fost peste 150 în ultima săptămână, iar 16 dintre ele sunt încă active.
În Antalya, focul, izbucnit pe 28 iulie, a făcut scrum totul, pe o distanță de 45 de kilometri de la focarul inițial. Continuă să ardă în cel puțin în două locuri și amenință casele oamenilor.
Sătenii, care au petrecut noaptea cu frică, încearcă să prevină răspândirea flăcărilor cu greble și stingătoare în mâini.
Localnic: ”Lucrez fără pauză, zi și noapte."
Pârjolul este în continuare prezent și în provincia Mugla, unde se află stațiunea Bodrum. Aici, incendiul s-a răspândit în alte patru cartiere, forțând evacuarea localnicilor.
În orașul Milas, flăcările s-au apropiat la mai puțin de un kilometru de o centrală termică. Pentru a evita un dezastru, în jurul construcției au fost săpate tranșee, iar muncitorii au fost evacuați.
Se fac eforturi pentru a proteja de foc și orașul antic Afrodisia, aflat în patrimoniul UNESCO.
Veștile bune vin din Marmaris, unde incendiile forestiere sunt în mare parte controlate.
În schimb, regiunea Molise, din sudul Italiei, a cerut declararea stării de urgenţă din cauza incendiilor forestiere puternice cu care se confruntă.
Flăcările nu s-au domolit nici în Sicilia. Autoritatea pentru Protecţie Civilă a încadrat întreaga insulă la cel mai înalt nivel de risc pentru incendii. Maxime de 40 de grade Celsius au fost preconizate pentru oraşele Palermo şi Catania.