Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Descoperirea șocantă făcută de un pescar într-un lac. Cântărește aproape 230 de kilograme

Un pescar a găsit o bombă aeriană MK-82 de fabricaţie americană, rămasă din timpul războiului, într-un lac cu gropi de la periferia vestică a oraşului Phnom Penh, capitala Cambodgiei, a anunţat vineri un reprezentant al operaţiunilor de deminare.  

Directorul general al Centrului cambodgian de acţiune împotriva minelor (CMAC), Heng Ratana, a declarat că bomba aeriană MK-82, cântărind aproximativ 230 de kilograme, a fost reperată joi într-un lac de acumulare din districtul Kamboul.

Pescarul „prindea peşte, dar din păcate a prins o bombă aeriană de tip MK-82!" a scris Ratana într-un mesaj postat pe reţelele sociale, alături de fotografii care prezintă un expert al Unităţii pentru neutralizarea muniţiilor explozive (EOD) al CMAC dezamorsând bomba pe malul lacului.

Potrivit oficialului, de la începutul acestui an, echipa EOD a dezgropat şi neutralizat zece bombe aeriene MK-82 şi o bombă aeriană M117 de 350 de kilograme, în diferite provincii, precum Kampong Cham, Kampong Speu, Kandal, Preah Sihanouk şi Svay Rieng, dar şi în capitala Phnom Penh.

Ratana a scris pe reţelele sociale în februarie că, potrivit estimărilor, peste patru milioane de tone de bombe aeriene şi 27 de milioane de bombe cu dispersie au fost lansate în aproximativ 115.273 de locaţii din Cambodgia în timpul a peste 500.000 de bombardamente americane, între jumătatea anului 1965 şi 1973.

Citește și
Poliția de Frontieră
Descoperire de peste 100.000 de euro în Giurgiu. Ce au găsit polițiștii într-un autocamion în urma unui control

Cambodgia este una ţările cele mai afectate de mine şi alte muniţii neexplodate după cele trei decenii de război şi conflicte interne, de la jumătatea anilor '60 până în 1998.

Se estimează că între patru şi şase milioane de mine terestre şi alte muniţii neexplodate au rămas în urma conflictelor.

Din 1979 până în martie 2024, exploziile unor mine terestre şi a altor muniţii rămase din timpul războiului au făcut 19.823 de victime şi au condus la rănirea sau la pierderea membrelor a 45.224 de persoane în această ţară din Asia de Sud-Est, potrivit unui raport oficial.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult