Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Arnold Schwarzenegger: ”Trump este un lider ratat. Va rămâne în istorie ca cel mai dezastruos preşedinte”

Democraţii din Camera Reprezentanţilor sunt gata să lanseze, pentru a doua oară în timpul mandatului lui Donald Trump, procedura de destituire a preşedintelui în exerciţiu.

Asta dacă vice-preşedintele Mike Pence refuză să activeze un amendament al Constituţiei, prin care Trump ar fi înlăturat imediat din funcţie. Motivul: instigarea suţinătorilor lui la asaltul asupra Capitoliului, miercurea trecută. Un lider ratat, care va fi în curând la fel de neînsemnat ca un mesaj vechi de pe Twitter - așa l-a caracterizat Arnold Schwarzenegger pe Trump.

Într-o nouă înregistrare video, de la începutul asaltului asupra Capitoliului, de acum cinci zile, se vede cum susţinătorii lui Trump lovesc cu sălbăticie un poliţist. Un manifestant îi smulge casca.

Nancy Pelosi, preşedinta Camerei reprezentanţilor - cea al cărei birou a fost devastat - a stat de vorbă cu o cunoscută realizatoare de la televiziunea CBS.

Pelosi: "Acum se consideră, unanim, că ce s-a întâmplat a fost o teribilă agresiune asupra Capitoliului, asupra primei puteri a statului, legislativul, instigată de preşedintele Statelor Unite."

Citește și
ECDC: Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie ar putea să circule deja și în Europa
Cronologia pandemiei de Covid-19. De la primul deces până la prima vaccinare

Trump: ”De aici vom merge la Capitoliu!"

Trump: "Nu îţi poţi lua ţara înapoi dacă eşti slab. Trebuie să arăţi tărie!"

Chiar şi unii republicani îl dezaprobă pe Trump. Arnold Schwarzenegger, fost guvernator republican de California, însă născut şi crescut în Austria, a făcut o comparaţie între violențele de la Capitoliu şi "Noaptea de cristal", sau "Noaptea sticlei sparte" - începutul Holocaustului în Europa.

Arnold: "A fost o oroare de neimaginat împotriva evreilor, comisă în 1938 de nazişti, echivalentul Băieţilor Mândrii. Miercuri, "Noaptea de cristal" a fost aici în Statele Unite, cioburile sunt de la ferestrele Capitoliului. Dar gloata de invadatori nu a spart doar geamurile Capitoliului. Ei au călcat în picioare principiile fundamentale pe care a fost clădită această ţară. Preşedintele Trump este un lider ratat. Va rămâne în istorie ca cel mai dezastruos preşedinte din câţi au fost. Partea bună este că, în curând, va fi la fel de irelevant ca un mesaj vechi de pe Twitter."

Luni, urmează un vot pentru o rezoluţie care îi cere imperios vice-preşedintelui Mike Pence să invoce Amendamentul 25 al Constituţiei şi să-l înlăture din funcţie pe preşedintele în exerciţiu. Dacă nu, conform planului prezentat de Nancy Pelosi, democraţii din Camera Reprezentanţilor ar urma să lanseze procedura de destitutuire. Donald Trump va fi acuzat de "incitare la insurecţie", pentru rolul său în asaltul asupra Capitoliului.

Totuşi, nu este timp și nici nu sunt întrunite condițiile - ar trebui să fie declarat "vinovat" de două treimi dintre membrii Senatului - pentru finalizarea unei procedurii de destituire. Acțiunea are, totuși, o valoare simbolică.

O a doua procedură de destituire care îl vizează, ar lăsa un stigmat de neînlăturat asupra bilanţului președinției lui Donald Trump. Niciun președinte american nu a mai suferit o asemenea dezonoare.

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult