Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Delirul Moscovei după alegerile parlamentare din Georgia și reacția controversată a lui Viktor Orban. Lumea a ieșit în stradă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Protest masiv al opoziției în capitala georgiană Tbilisi, după alegerile parlamentare de la sfârșitul săptămânii trecute.

Partidul aflat la guvernare a revendicat victoria, în timp ce opoziția acuză că alegerile au fost fraudate.

Președinta țării, de orientare pro-europeană, a acuzat Rusia că a intervenit pentru a influența rezultatul scrutinului.

Șefa statului a cerut populației să iasă în stradă.

Salome Zourabichvili, președinta Georgiei: "Nu am fost doar martori, ci și victime a ceea ce poate fi descris doar ca o operațiune specială rusească".

De la Moscova, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin a respins acuzațiile și a dat vina pe Uniunea Europeană.

Citește și
Georgia, steag
Washingtonul şi Bruxellesul cer o anchetă cu privire la posibile fraude electorale în Georgia

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Putem vedea cu ochiul liber încercările de interferență, dar nu din partea Rusiei. O mulțime de forțe din țări europene și diverse instituții europene au încercat să influențeze rezultatele acestui vot".

Observatorii occidentali care au urmărit scrutinul spun că partidul pro-rus de la guvernare a promovat pe toate căile propaganda și dezinformările furnizate de Rusia, dar și diverse teorii conspiraționiste. Au fost cazuri de voturi cumpărate sau voturi multiple, mai ales în zonele rurale. Iar funcționarii publici ar fi fost presați să voteze tot cu partidul de guvernământ.

Salome Zourabichvili, președinta Georgiei: "Strămoșii noștri nu au trăit pentru asta. Nu vom tolera acest lucru! Nimeni nu poate lua viitorul european al Georgiei".

Viktor Orban salută victoria pro-rușilor

Premierul maghiar, Viktor Orban, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a fost printre puținii occidentali care au lăudat victoria pro-rușilor și a plecat în vizită la Tbilisi. Oficialii de la Bruxelles au anunțat deja că Orban nu reprezintă interesele Uniunii. În plus, au cerut verificarea procesului electoral.

Nabila Massrali, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene: "Procesul de aderare a Georgiei la UE este suspendat, în acest moment, ca rezultat direct al măsurilor luate de guvernul georgian".

În Georgia, opoziția a anunțat deja că nu recunoaște alegerile.

Elene Khoshtaria, liderul Coaliției Georgia Puternică: "Suntem europeni. Dacă este nevoie să luptăm pentru un viitor european, dacă este nevoie să ieșim în stradă, să ne adunăm, să fim uniți, vom face totul".

Formațiunea pro-rusă "Visul Georgian” a revendicat victoria cu 54% din sufragii. Liderul ei, un om de afaceri cu o avere uriașă făcută în Rusia, a promis înaintea alegerilor că va interzice partidele din opoziție dacă va câștiga.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult