Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Delir total în Rusia, care acuză Occidentul de ”tentative de amestec absolut fără precedent” în alegerile din Georgia

Kremlinul denunţă vineri tentative de ”amestec” ale Occidentului în alegerile legislative - prevăzute sâmbătă - în Georgia şi dă asigurări că Rusia, în ceea de o priveşte, nu caută să se amestece în ”afacerile” acestei ţări din Caucaz, relatează AFP.

”Noi nu influenţăm sau ne amestecăm în niciun fel în afacerile georgiene. Însă vedem tentative de amestec occidental absolut fără precedent”, a declarat presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

”Ei încearcă să sucească braţul Tbilisiului, să-i dictele condiţiile lor”, acuză el.

Georgienii sunt chemaţi să voteze - sâmbătă - în alegeri legislative cruciale pentru viitorul ţării, în care se înfruntă formaţiuni proeuropene din opoziţie şi partidul aflat la putere - acuzat de o derivă autoritaristă prorusă.

Uniunea Europeană (UE) se teme că Tbilisi se îndepărtează de ambiţia sa de a adera la UE - un obiectiv înscris în Constituţia georgiană - şi că se apropie de Moscova.

Partidul Visul Georgian, care se află la putere din 2012 în această fostă republică sovietică, este acuzat de faptul că s-a îmbarcat într-o spirală autoritaristă prorusă şi că îndepărtează Georgia de UE şi NATO - la care are de asemenea ambiţia să adere.

Georgia, o ţară cu mai puţin de patru milioane de locuitori, a fost zguduită de mari manifestaţii împotriva unei legi a ”influenţei străine”, criticată în Occident şi inspirată de o legislaţie rusă cu privire la ”agenţi străini”, folosită în reprimarea vocilor disidente.

Ea rămâne foate marcată de invazia rusă şi de un război-fulger de opt zile în august 2008.

Rusia a instalat după acest război baze militare în două regiuni separatiste georgiene, Abhazia şi Osetia de Sud, pe care le-a recunoscut drept state independente.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult