Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Delir în Austria, după ce Partidul Libertății, înființat de naziști, a câștigat „legislativele”. Schimbările vor fi radicale

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Austria, Partidul Libertății, care critică Uniunea Europeană, iubește Rusia și se opune aderării depline a României în Schengen, a ieșit pe primul loc în alegerile legislative, cu aproape 29% din voturi.

Doar premierul ungar, Viktor Orban, s-a grăbit să-l felicite pe liderul formațiunii, Herbert Kickl, un adept al teoriilor conspirației și al unui discurs virulent, anti-imigrație. Totuși, șansele să devină cancelar depind de capacitatea sa de a forma o coaliție.

Herbert Kickl, liderul Partidului Libertății: „Am scris istorie pentru partidul nostru, bătând recordul de 26,9% obținut de Jörg Haider. Dar cred că ne va ierta pentru că l-am depășit, chiar ar fi mândru de noi. Ce am reușit depășește cele mai nebunești vise ale mele. În discuțiile cu rivalii mei, am avut sentimentul că erau în stare de șoc și se comportau ca și cum aceste alegeri n-ar fi avut loc. Le dau încă două-trei zile să 'rumege' situația”.

Mizând pe un discurs eurosceptic și anti-migrație, Kickl speră acum să devină cancelar. Dar are nevoie să facă alianțe pentru a obține majoritate parlamentară.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei: „Cu Herbert Kickl, care crede în teorii ale conspirației, care acuză OMS că este următorul guvern mondial și că reuniunea de la Davos este o reuniune pregătitoare pentru dominația mondială, cu un astfel de om nu poți conduce un stat în mod rațional și responsabil”.

Citește și
Herbert Kickl
Alegeri în Austria. Alegătorii au pus piciorul în prag, spune liderul Partidului Libertăţii, considerat de extremă dreapta
„Remigrație”

Acest avertisment împreună cu rezervele declarate ale președintelui Van der Bellen de a-l numi cancelar generează întrebarea dacă Herbert Kickl ar fi dispus să facă un pas în spate în favoarea unui alt membru al partidului, așa cum a făcut Geert Wilders în Olanda.

Un alt scenariu este ca partidul lui Nehammer să facă alianță cu liberalii și verzii, lăsând extrema dreapta pe dinafară.

Fondat în anii 50 de foști membri ai SS și alți veterani naziști, Partidul Libertății a desfășurat o campanie împotriva străinilor, promițând să ridice o „fortăreață Austria”. Kickl a propus termenul de „remigrație”, plănuind să le ia austriecilor de origine străină naționalitatea și să-i deporteze.

Herbert Kickl, președintele partidului FPO: „Remigrație! Sirieni, afgani, somalezi. Nu suntem resposnabili pentru acești oameni. Lumea islamică ar trebui să aibă grijă de frații intru credință. Nu e acceptabil să trebuiască să ne apăram compatrioții de cei care vin peste noi căutând protecție. Ceva e putred în acest sistem”.

Dar partidul Libertății nu are un dinte doar împotriva îmigranților musulmani, ci se opune categoric și aderării depline a României și Bulgariei la Schengen. Același Kickl s-a opus repetat trimiterii de ajutoare către Ucraina și a cerut ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult