Decuplarea completă de China poate fi imposibilă. Sondaj făcut în mai multe țări europene
În ciuda discuțiilor despre decuplare și eliminarea riscurilor din China, companiile europene rămân optimiste în ceea ce privește perspectivele în țară - cu aproape 40% dintre companiile din Germania și Spania și peste 30% dintre firmele din Franța așteaptă ca amprenta lanțului lor de aprovizionare în țară să crească.
Raportul arată că doar 27% dintre companiile chestionate din SUA plănuiau să se extindă în China.
„Companiile europene sunt în mod clar mai puțin îngrijorate decât firmele din SUA”, a spus raportul, condus de șeful de cercetare economică al Allianz Trade, Ana Boata.
Sondajul Allianz Trade a chestionat peste 3.000 de companii din China, Franța, Germania, Italia, Polonia, Spania, Marea Britanie și SUA, cu privire la perspectivele lor pentru comerțul global în 2024.
Mai mult de o treime dintre respondenți intenționează să-și crească amprenta în China, în timp ce doar 11% au spus că o vor reduce, a arătat sondajul comercial.
„China rămâne furnizorul critic al lumii, de care o decuplare completă pare dificilă, dacă nu imposibilă”, se arată în raportul Allianz Trade.
Între timp, în China, companiile de acolo sunt din ce în ce mai optimiste cu privire la exportul în alte țări.
Peste unul din zece exportatori din China – al doilea cel mai mare exportator de mărfuri către SUA după Mexic – a proiectat o creștere mai mare de 10% a exporturilor.
Acest lucru este mai mare decât în alte țări care se așteptau în mare parte la o creștere cu 2% până la 5% a exporturilor, arată datele din raport.
„Exportatorii chinezi sunt mai optimişti decât [alte ţări] în sondaj”, a declarat Francoise Huang, economist senior pentru Asia Pacific la Allianz Trade.
„Anul trecut a fost un an prost pentru exporturile generale, am avut o recesiune comercială globală. De aceea credem că respondenții sondajului nostru sunt deosebit de optimiști”, a declarat Huang pentru „Squawk Box Asia” de la CNBC joi.