Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Decizie radicală a lui Lukașenko. Ce i-a ordonat armatei: „Măsurile cele mai stricte”

Preşedintele Alexandr Lukaşenko a ordonat armatei să apere integritatea teritorială a Belarusului.

Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko i-a ordonat sâmbătă ministrului Apărării să "ia măsurile cele mai stricte" pentru a apăra integritatea teritorială a ţării, afectată de protestele de după alegerile prezidenţiale controversate din 9 august, potrivit AFP.

Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a inspectat sâmbătă unităţile militare desfăşurate la Grodno, în vestul Belarusului, aproape de frontiera poloneză, potrivit unui comunicat publicat pe Telegram de preşedinţie, transmite News.ro.

Sosit la poligonul militar din Grodno, el a denunţat mişcarea de protest instigată, potrivit lui, din "exterior".

„Îi ordon ministrului Apărării să protejeze înainte de orice perlă occidentală a Belarus, al cărui centru este la Grodno. Şi să ia măsurile cele mai stricte pentru a apăra integritatea teritorială a ţării noastre", a declarat Lukaşenko.

Citește și
Svetlana Tihanovskaia
Svetlana Tihanovskaia îndeamnă la mai multe greve în Belarus pentru a forţa noi alegeri

El a afirmat că a constatat "importante acţiuni ale forţelor NATO în apropiere" de frontierele Belarusului, pe teritoriul Poloniei şi al Lituaniei. În acest context, Alexandr Lukaşenko a anunţat că esenţialul forţelor armate a fost plasat în stare de alertă.

Această declaraţie a fost făcută în condiţiile în care ample exerciţii militare belaruse sunt prevăzute să aibă loc în regiunea Grodno între 28 şi 31 august.

Alexandr Lukaşenko, care spune că a câştigat alegerile cu 80% din voturi, se confruntă cu o mişcare de protest inedită în această fostă republică sovietică. Opoziţia a denunţat fraude şi a organizat manifestaţii zilnic în ţară.

Un "consiliu de coordonare", care să promoveze tranziţia politică după alegeri, a fost format săptămâna aceasta de opoziţie, însă autorităţile au declanşat, joi, urmăriri penale împotriva membrilor lui pentru "atingere adusă securităţii naţionale".

Şefa opoziţiei Svetlana Tihanovskaïa, refugiată în Lituania, a asigurat vineri că poporul belarus "nu va accepta niciodată conducerea actuală".

Lukaşenko a asigurat vineri că "va rezolva problema" mişcării de protest.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult