Decizie istorică. SUA vor elibera zilnic câte un milion de barili din rezerva strategică de petrol timp de șase luni
Galerie foto
Citește AICI cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
O cantitate de 180 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice ale SUA ar urma să fie eliberată pe piaţă pe parcursul următoarelor luni.
"Această eliberare record va furniza o cantitate istorică de ofertă pentru a servi drept punte până la finele anului, când producţia internă se va majora", a informat Casa Albă într-un comunicat de presă în care a subliniat că este vorba de o măsură "fără precedent".
Preţurile petrolului au scăzut joi, după ce miercuri seara au apărut rapoarte care sugerau că o astfel de măsură este iminentă.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent pentru luna mai au scăzut cu 4%, ajungând la 108,89 dolari pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul WTI, de referinţă în SUA, au scăzut cu 4,7%, până la 102,84 dolari pe baril, potrivit News.ro.
Declarații Joe Biden:
Iată cele mai importante declarații ale președintelui american:
- Faptul că am oprit importul de energie rusească a fost un lucru bun, dar vine și cu un cost. Trebuie să dezvoltăm industria încât să existe o producție mai mare de petrol. Ne dorim să creștem producția de petrol brut cu un milion de baril pe zi. Dar unele companii nu vor să crească producția. Vor să profite. Iar eu spun: destul. Aceste companii au făcut aproape 80 de milioane de dolari profit în ultimul an. Asta nu este momentul să facem profituri, ci să ne implicăm pentru binele țării. Trebuie să creștem producția.
- Motivul este din cauza războiului lui Putin. Și acum, mulți oameni nu mai cumpără petrol rusesc în întreaga lume. Am interzis importul rusesc de petrol aici, în America. Republicanii și democrații din Congres au cerut acest lucru și l-au susținut. A fost lucrul corect ce trebuia făcut. Dar am spus la momentul respectiv, că va avea un cost. Pe măsură ce petrolul rusesc iese de pe piața globală, oferta de petrol scade și prețurile cresc. Acum, creșterea prețurilor lui Putin îi lovește pe americani la pompă
-A venit vremea să dăm SUA independența energetică pe termen lung. Suntem singura națiune care a transformat fiecare criză într-o oportunitate.
-Vladimir Putin pare să se autoizoleze și sunt informații că a dat afară sau că i-a plasat în arest la domiciuliu pe unii dintre consilierii săi, dar nu vreau să dau crezare acestor lucruri, pentru că nu am dovezi concrete.
Joe Biden a mai spus că el este sceptic în privința informațiilor despre retragerea trupelor ruse din jurul Kievului.
****
Chiar dacă SUA au eliberat de mai multe zeci de ori petrol din rezervele strategice, inclusiv pentru a compensa impactul perturbărilor de aprovizionare, a reduce deficitul comercial şi a diminua chetuielile bugetare, amploarea intervenţiilor nu a fost niciodată atât de mare.
"Este greu de subestimat amploarea acestei intervenţii. Ar fi cea mai mare retragere anunţată în istoria de 45 de ani a rezervelor strategice", a subliniat Kevin Book, director la ClearView Energy Partners.
Datele publicate de Departamentul american al Energiei arată că la data de 25 martie rezervele strategice de petrol ale SUA conţineau o cantitate de 568 de milioane de barili de petrol.
În paralel, administraţia de la Washington va cere Agenţiei Internaţionale a Energiei să coordoneze eliberări de petrol din rezervele strategice ale altor mari state consumatoare. Potrivit unor surse citate de Bloomberg, Agenţia Internaţională a Energiei va organiza o reuniune în zilele următoare, iar Casa Albă se aşteaptă ca şi celelalte state membre ale IEA să scoată petrol din rezervele lor strategice.
Cu toate acestea, eforturile SUA nu vor fi însoţite de o majorare a producţiei statelor OPEC+. Acestea au decis joi să ignore cererile privind o majorare semnificativă a producţiei, pentru a reduce presiunile asupra preţurilor. Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate în frunte cu Rusia, reunite toate sub umbrela OPEC+, au convenit să continue strategia de majorare treptată a producţiei de petrol.
OPEC+ a optat pentru menţinerea statu quo-ului în pofida faptului că la data de 7 martie cotaţia barilului de petrol a atins un nivel record, depăşind 130 de dolari. Între timp, cotaţiile au mai scăzut, dar rămân peste pragul de 100 de dolari.