Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Decizie istorică la Chișinău: partidul prorus ȘOR, scos în afara legii. Reacția Maiei Sandu

Oligarhul Ilan Şor, fugit în Israel, acuză că decizia Curţii Constituţionale de a le scoate partidul în afara legii este un act de corupţie, executat la comanda şefei statului, Maia Sandu, pe care o sfătuiesc „să îşi facă bagajele”.

Ilan Şor anunţă totodată că vor continua „proiectele sociale” şi formaţiunea va participa la toate alegerile, în ciuda interdicţiei. Avocatul formaţiunii „SOR” a transmis că va contesta decizia la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), conform news.ro.

„Astăzi, Maia Sandu a scuipat în sute de mii de moldoveni care susţin Partidul „ŞOR”. Astăzi, Maia Sandu a scuipat repetat în feţele oamenilor. Vreau să anunţ cu fermitate că, indiferent de interdicţiile impuse de PAS (partidul de guvernământ - n.r.) şi Maia Sandu, toate proiectele noastre sociale vor continua şi vom participa la toate alegerile. Iar ţie, Maia Sandu, îţi recomand să îţi faci bagajele!”, a scris liderul formaţiunii, llan Şor, pe Facebook. 

Condamnat în cazul „furtului miliardului” din Republica Moldova, Ilan Şor se află în Israel şi este urmărit internaţional.

Vicepreşedinta formaţiunii „ŞOR”, deputata Marina Tauber, a condamnat, la rândul său, decizia Curţii Constituţionale prin care formaţiunea a fost scoasă în afara legii. Ea a spus, în mod similiar, că este un „act de corupţie, comis la indicaţia preşedintei Maia Sandu”.

Citește și
copil
Un copil lăsat în grija bunicilor din Republica Moldova a traversat înot râul Prut pentru a ajunge la familia lui din Italia

Totodată, aceasta a spus că echipa juridică a partidului va contesta decizia în instanţele europene.

Argumentele invocate de Guvern

„În primul rând, Guvernul a făcut trimitere la faptele cu caracter penal comise de liderul Partidului Politic „Șor”, de deputații care reprezintă Partidul „Șor” și de membrii acestuia. În al doilea rând, Guvernul a scos în evidență încălcările repetate, continue și în proporții considerabile legate de finanțarea netransparentă a partidului politic, analizate de autorități naționale și sancționate de instanțele judecătorești prin decizii irevocabile, care nu au avut niciun efect și nici nu au condus la corectarea conduitei Partidului Politic „Șor”. În al treilea rând, Guvernul a făcut trimitere la acțiuni și declarații ale Partidului „Șor” care sugerează aplicarea violenței în scopul răsturnării sau al schimbării prin violență a orânduirii constituționale a Republicii Moldova”, sunt argumentele invocate de Guvern.

Reacția președintei Maia Sandu

Preşedinta Maia Sandu a salutat decizia Curţii Constituţionale de a declara Partidul „ŞOR” neconstituţional. Şefa statului a dat asigurări că instituţiile ţării vor respecta şi vor implementa efectiv hotărârea Înaltei Curţi.

„Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Partidul Șor. Este o decizie așteptată de societate, anume pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizațiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul. Un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului. Urmează ca instituțiile statului să analizeze considerentele deciziei CC și să întreprindă pașii următori în vederea respectării și implementării efective a acestei decizii. Cetățenii Republicii Moldova și-au apărat mereu libertatea și au cerut lege egală pentru toți. Republica Moldova trebuie să devină un stat care sancționează și îi împiedică pe corupți să utilizeze statul și banul public în interes personal. Moldovenii își doresc un stat care să-i protejeze de hoți și să facă dreptate. Doar un stat curățat de cei care îl fură poate oferi bunăstare cetățenilor săi”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Avocatul „ŞOR” va contesta la CEDO decizia Curţii Constituţionale

Avocatul formaţiunii ŞOR, Aureliu Colenco, a spus că va ataca la CEDO decizia Curţii, relatează TV8.md.  „Hotărârea Curţii este un abuzivă. Aceasta o să fie prima decizie a Curţii care va fi anulată de către CEDO. Mai mult, o să solicităm tragerea la răspundere penală a judecătorilor care au adoptat această decizie. Noi considerăm că este o hotărâre criminală”, a spus Colenco.

Partidul Şor a fost scos, luni, în afara legii. Curtea Constituţională a pronunţat hotărârea după ce a fost sesizată în acest sens de Guvern.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac intern, intră în vigoare la data pronunţării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Reacția Kremlinului

Kremlinul a reacționat la scurt timp după anunțarea verdictului CC cu privire la formațiunea prorusă. 

„Instanța Moldovei a scos în afara legii partidul de opoziție Șor. Democrația progresează. Ce urmează? Regina română a întregii Moldove”, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. 

Ambasadorul Israelului la Chișinău, Joel Lyon, a reacționat duminică la aceste declarații și a cerut măsuri de la guvernul moldovean.  „Comentariile jignitoare făcute de Marina Tauber, membru al Parlamentului Republicii Moldova şi vicepreşedinta Partidului Şor, sunt inacceptabile. Folosirea Holocaustului pentru a justifica acuzaţii false intră sub incidenţa The IHRA (Alianţa Internaţională pentru Comemorarea Holocaustului) a definiţiei antisemitismului. În calitate de ambasador al Israelului şi copil al unui supravieţuitor al Holocaustului, condamn aceste comentarii şi îndemn guvernul Republicii Moldova să acţioneze împotriva tuturor formelor de denaturare şi negare a Holocaustului, mai ales atunci când acestea provin de la reprezentanţi ai parlamentului”, a scris diplomatul pe contul său de Twitter.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult