Decizia urgentă luată de Ucraina, confruntată cu un avans accelerat al trupelor ruse
De aproximativ un an, Rusia a preluat iniţiativa împotriva trupelor ucrainene, afectate de lipsa de oameni şi de echipamente şi de tergiversările occidentale privind utilizarea şi amploarea ajutorului militar acordat.
Pentru a contracara această situaţie, Kievul va mobiliza cel puţin 160.000 de soldaţi suplimentari, a anunţat în parlament Oleksandr Litvinenko, secretar al Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare. Potrivit lui Litvinenko, acest lucru va suplimenta rândurile armatei cu 85%, în timp ce un total de 1.050.000 de cetăţeni au fost înrolaţi de la începutul invaziei.
Această mobilizare urmează să aibă loc în următoarele trei luni, a declarat pentru AFP o sursă din sectorul securităţii.
Confruntate cu o armată ucraineană mai puţin echipată şi lipsită de oameni, forţele ruse, în ciuda pierderilor importante suferite, au înregistrat o serie de succese în ultimele săptămâni. Marţi, au afirmat că au cucerit Selîdove, un oraş care avea o populaţie de aproximativ 20.000 de locuitori înainte de război, ceea ce reprezintă un avans important către Pokrovsk, un nod logistic din regiunea ucraineană Doneţk, în estul ţării.
Ministerul rus al Apărării a anunţat, de asemenea, capturarea a trei localităţi din zonă: Hirnîk, Katerinivka şi Bogoiavlenka.
Cucerirea regiunilor estice ale Ucrainei a fost definită drept „prioritară” de Vladimir Putin în această invazie lansată în februarie 2022 de armata rusă, care nu a reuşit atunci să cucerească capitala Kiev şi a fost apoi împinsă înapoi spre est.
CEL MAI MARE CÂŞTIG TERITORIAL
Armata rusă a avansat cu 478 km2 în Ucraina de la începutul lunii octombrie, cel mai mare câştig teritorial într-o singură lună din martie 2022 şi din primele săptămâni ale conflictului, potrivit unei analize realizate luni de AFP pe baza datelor Institutului american pentru Studiul Războiului (ISW).
În august, Ucraina a încercat să forţeze Rusia să îşi redirecţioneze o parte din forţele desfăşurate în regiunea Doneţk, atacând şi ocupând o parte din regiunea de frontieră rusă Kursk, aflată mai la nord. Totuşi, acest pariu pare să fi eşuat, iar acum, potrivit Occidentului, Kievului şi Seulului, Rusia a fost întărită cu mii de soldaţi nord-coreeni, în timp ce Moscova a încheiat o alianţă tot mai strânsă cu Phenianul.
Coreea de Nord este acuzată de mult timp că furnizează Rusiei cantităţi masive de arme, dar implicarea trupelor sale în lupte ar reprezenta încă o escaladare a celui mai grav conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Acest subiect a fost în centrul conversaţiei telefonice avute marţi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu omologul său sud-coreean Yoon Suk Yeol. „Am ajuns la aceeaşi concluzie: acest război devine global”, a declarat pe Telegram Zelenski, care se află în Islanda.
Pentagonul a declarat luni că Phenianul a trimis aproximativ 10.000 de soldaţi să se antreneze în estul Rusiei, ceea ce va duce „probabil” la „o consolidare a trupelor ruse în apropierea Ucrainei în următoarele săptămâni”.
Pe de altă parte, o delegaţie din Coreea de Sud - un important producător de arme - urmează să viziteze Ucraina săptămâna aceasta, conform informaţiilor din presă, cu scopul de a „intensifica schimburile” între Kiev şi Seul, potrivit lui Zelenski.
În acelaşi timp, şefa diplomaţiei nord-coreene, Choe Son Hui, a venit marţi la Vladivostok, în Extremul Orient rus, şi este aşteptată miercuri la Moscova, potrivit agenţiilor de presă ruse.
Iar Rusia a trimis un nou mesaj adversarilor săi, anunţând marţi seara că a efectuat noi exerciţii militare nucleare, sub supravegherea lui Vladimir Putin, care a invocat recent posibilitatea de a utiliza aceste arme în contextul conflictului cu Ucraina şi cu Occidentul. Ministerul rus al Apărării a declarat că acestea şi-au „îndeplinit pe deplin” obiectivele, inclusiv „lansarea de rachete balistice şi de croazieră”.