Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Decizia în procesul penal împotriva lui Donald Trump se lasă așteptată. Discuțiile vor fi reluate joi la tribunal

Your browser doesn't support HTML5 video.

Decizia în procesul penal împotriva lui Donald Trump se lasă așteptată. Jurații nu au ajuns la o concluzie în prima zi de deliberări și își reiau joi activitatea pentru a lua o hotărâre în cazul fostului președinte american.

Magnatul este acuzat că a falsificat documente contabile pentru a ascunde plăți ilegale către starleta de filme pentru adulți Stormy Daniels. Doar un verdict în unanimitate al juriului poate duce la condamnarea lui Trump. După un maraton de declarații și pledoarii finale, soarta lui Donald Trump se află acum în mâinile celor 12 jurați.

Leigh Waldman, corespondent CNN: „Judecătorul Juan Merchant le-a dat instrucțiuni juraților în legătură cu acuzațiile pentru care fostul președinte Donald J. Trump trebuie să dea socoteală. El le-a spus „oricare ar fi verdictul vostru, nu trebuie să se bazeze pe speculații” și a continuat spunând că decizia lor trebuie să se bazeze exclusiv pe o evaluare completă și corectă a probelor.” Dar, după patru ore și jumătate de deliberări, juriul, format din șapte bărbați și cinci femei, toți newyorkezi, s-a oprit. Și a trimis două note judecătorului, cerând să asculte din nou instrucțiunile și două mărturii - pe cea a lui David Pecker, fostul editor al revistei National Enquirer, și pe a lui Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump. Michael Cohen a depus mărturie despre modul în care a intermediat, în 2016, o plată de 130 de mii de dolari către Stormy Daniels - vedeta din filmele pentru adulți - cu care Donald Trump ar fi avut o aventură de o noapte. Banii cumpărau tăcerea starletei, pentru a-l feri de Trump de dezvăluiri delicate în plină campanie pentru prezidențiale. Procurorii au adus drept dovezi cecuri semnate de Trump și alte documente menite să arate că magnatul a ascuns în contabilitate plățile, prezentate drept „taxe juridice”. Și ar fi făcut asta cu intenția de a influența scrutinul pentru Casa Alba. Rămâne însă ca jurații să decidă dacă fostul președinte - și, cel mai probabil, candidatul republican la alegerile din noiembrie - este vinovat de falsificarea frauduloasă a documentelor contabile. Donald Trump, candidat republican: „Nici măcar Maica Tereza nu ar putea să înlăture aceste acuzaţii. Aceste acuzații sunt măsluite. Totul este măsluit." Cei 12 jurați se vor întoarce la tribunal în jurul orei 09:30, ora New York-ului, pentru a relua discuțiile.

Michael Sisak, The Associated Press: „Jurații trebuie să dea un verdict în unanimitate. Cu alte cuvinte, toți cei 12 jurați trebuie să se pună de acord. Nu se știe cât timp vor dura deliberările. În unele cazuri, jurații au revenit după doar câteva ore, iar în alte cazuri deliberările au durat zile sau chiar săptămâni." Dacă va fi găsit vinovat, Trump riscă o sentință de patru ani de închisoare. Cei mai mulți dintre experți spun că este puțin probabil ca magnatul de 77 de ani să fie trimis în spatele gratiilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult