Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România va participa doar simbolic la cel mai mare exercițiu NATO de la Războiul Rece încoace

Your browser doesn't support HTML5 video.

România va participa doar simbolic la cel mai mare exercițiu NATO de la Războiul Rece încoace.

Practic, țara noastră va fi reprezentată doar de o mână de oameni și aceia pe post de observatori, în timp ce țările din zona de Nord a alianței, vor trimite zeci de mii de militari și tehnică de luptă.

Exercițiul va începe săptămâna viitoare și se va încheia în luna mai. Obiectivul principal este întărirea Alianței pentru a răspunde unui posibil conflict cu „un adversar de același calibru”.

90.000 de militari din 31 de țări vor lua parte în Europa de Est la aceste exerciții, inclusiv Suedia, țară în curs de aderare la NATO. 50 de nave, de la distrugătoare la portavioane, zeci de de avioane de luptă, elicoptere şi drone, precum şi peste o mie de vehicule militare vor lua parte la „simulări de război” pentru a demonstra că Alianța poate să își apere întreg teritoriul.

General Christopher Cavoli, comandantul suprem al forţelor aliate în Europa: „Steadfast Defender 24” va fi cel mai mare exercițiu al NATO din ultimele decenii. Alianţa îşi va demonstra capacitatea de a consolida apărarea zonei euro-atlantică printr-o deplasare de forțe peste oceanul Atlantic, din America de Nord.”

Citește și
război rusa
Un înalt oficial NATO avertizează: Civilii din țările aliate ar trebui să se pregătească pentru un "război total cu Rusia"

Cum va fi implicată țara nostră în desfăsurarea celui mai mare exercițiu nato din ultimele decenii?

România nu va trimite nici militari, nici tehnică de luptă care să participe la „Steadfast Defender 24”. Vor fi trimiși cel mult niste observatori. Vor participa, însă militarii români care fac parte din Grupul de luptă al NATO din Polonia, alături de militari britanici, croați și americani.

Cu această ocazie, amiralului olandez Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO, a transmis un avertisment dur.

Amiralul Rob Bauer, Preşedintele Comitetului Militar al NATO: „Nu toate vor fi roz în următorii 20 de ani. Nu spun că ceva rău se va întâmpla mâine, dar trebuie să conștientizăm că pacea nu este o garanție. De aceea trebuie să fim pregătiți pentru un conflict cu Rusia și grupările teroriste.”

Cu alte cuvinte, amiralul olandez le cere civililor să se pregătească și ei pentru un conflict.

Virgil Bălăceanu, analist militar: „Informațiile cu privire la desfășurarea acestui exercițiu îl au și rușii, îl monitorizează în mod sigur foarte apropiat. Și ei pleacă de la premisa ca unele concluzii. Atât cât demonstrează unitatea NATO și capacitatea de a disloca cei 300.000 de oameni.”

Ministerul Apărării Naționale a anunțat deja că în perioada următoare va verifica stadiul pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare prin exerciții de mobilizare, care vor fi organizate în șase județe.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult