Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce o invazie terestră israeliană în Fâșia Gaza ar fi extrem de complicată. Avertismentul specialiștilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Au fost deja zile grele de bombardamente susținute în Fâșia Gaza, însă israelienii spun că este abia începutul. Răspunsul la atacurile teroriste de sâmbătă va fi total, iar asta include și perspectiva înfricoșătoare a unei invazii terestre.

Experții militari cred că luptele om la om, în centrul unor orașe supra-aglomerate, cu tuneluri subterane necunoscute și în prezența ostaticilor au toate șansele să se transforme într-un măcel.

Peticul de pământ izolat încă din 2005 printr-un gard de securitate ar urma să fie măturat de puternica armată israeliană dornică acum de răbunare pentru una dintre cele mai dureroase lovituri primite în întreaga istorie. Dar o eventuală invazie terestră va fi extrem de complicată, spun toți specialiștii.

În primul rând, pentru că în Fâșia Gaza sunt în jur de 2,3 milioane de locuitori. Așadar, mulți oameni pe o suprafață mică. Ca să vă faceți o idee, în cel mai mare oraș Gaza City sunt 750.000. Este una dintre cele mai aglomerate zone din lume cu o densitate de peste 42.000 de persoane/km pătrat.

În aceste condiții, ofensiva israeliană terestră va însemna de fapt lupte de gherilă urbană cu vizibilitate redusă și capcane multiple care vor face extrem de dificilă deosebirea între civili și teroriști. Mai ales că așa arată acum principalele orașe din Fâșie după ce au fost bombardate de israelieni în ultimele zile. Dărâmăturile devin acum o acoperire pentru islamiști, iar amenințarea poate veni de oriunde.

Citește și
vladimir putin
Vladimir Putin: „Conflictul Israel-Hamas arată „eşecul” Washingtonului în Orientul Mijlociu”

Iar coșmarul militarilor israelieni va fi completat de rețeaua extinsă de tuneluri subterane construite fără întrerupere de teroriștii Hamas încă din 2005. Multe subtraversau liniile de frontieră și permiteau astfel atacuri izolate sau contrabanda cu arme. În ultimii ani, islamiștii au săpat masiv sub propriul teritoriu ceea ce i-a făcut pe israelieni să denumească această rețea ”metroul din Gaza”.

Combatanţi, instalaţi până la o adâncime de 30-40 metri, circulă pe acolo fără a putea fi loviţi. Baterii de lansatoare de rachete ascunse la câţiva metri adâncime pot fi scoase printr-un sistem de trape pentru a trage şi a dispărea din nou. Deși israelienii le-au bombardat masiv în trecut, mai multe galerii le sunt totuși în mare parte necunoscute și le-ar putea crea mari probleme.

Evident că planurile ofensivei terestre sunt secrete, dar oricum s-ar desfășura o astfel de invazie pierderile vor fi imense de ambele părți. La ultima asemenea operațiune, în 2014, peste 2.300 de palestinieni au fost uciși și nu toți erau teroriști. Acum, situația este și mai complicată pentru că în joc sunt și viețile a peste 100 de ostatici pe care teoretic forțele israeliene ar trebui să-i salveze. În plus, nu se știe încă ce reacții va stârni o astfel de ofensivă.

Periculos, dar și dificil de gestionat în condițiile în care specialiștii cred că pentru o victorie a ofensivei terestre în Gaza, Israelul ar avea nevoie de cel puțin 3-4 sute de mii de militari. Cât are acum armata israeliană cu rezerviștii care s-au înrolat deja. Asta pentru a stârpi gruparea de 30-40 de mii de teroriști Hamas, care au fost ignorați și subestimați în ultimii ANI. Timp în care, cei despre care se credea că sunt rudimentari și nepregătiți, s-au înarmat până în dinți și s-au antrenat inclusiv pentru desanturi spectaculoase cu parapante sau bărci. Au exersat intens atacuri asupra unor așezări israeliene pe care le-au recreat în poligoanele de antrenament și au planificat cea mai groaznică lovitură primită de Israel în ultimii 50 de ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult