Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce nu l-a putut aresta Mongolia pe Vladimir Putin. Mandatul emis de CPI, ignorat din două mari motive

Mongolia a explicat simplu și precis de ce nu la arestat pe președintele rus Vladimir Putin, în timpul vizitei lui pe teritoriul acestui stat membru al Curții Penale Internaționale (CPI).

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Mongolia săptămâna aceasta și a părăsit țara ca un om liber. Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple, deoarece Mongolia este membră a Curții Penale Internaționale și ar trebui să pună în aplicare mandatul său de arestare pe numele lui Putin.

În schimb, Mongolia l-a întâmpinat pe Putin cu covorul roșu și a oferit reporterilor o explicație surprinzător de sinceră.

Pe scurt, Rusia trimite prea mult petrol și electricitate pentru ca Mongolia să își aresteze liderul și să riște să distrugă această sursă de energie economică.

„Mongolia importă 95% din produsele sale petroliere și peste 20% din electricitate din vecinătatea noastră imediată, care au suferit anterior întreruperi din motive tehnice. Această aprovizionare este esențială pentru a ne asigura existența noastră și a poporului nostru”, s-a arătat într-o declarație a unui purtător de cuvânt, pentru POLITICO, care nu a numit Rusia, dar a făcut dinamica evidentă, informează Business Insider.

Citește și
Vladimir Putin, Mongolia
VIDEO. Vladimir Putin a fost primit cu fanfară, covor roșu și flori în Mongolia, țară care ar putea să-l aresteze oricând
Relații mai strânse între Mongolia și Rusia

Purtătorul de cuvânt a declarat că Mongolia a urmărit în schimb „o politică de neutralitate în toate relațiile sale diplomatice”, care pare să excludă arestarea șefilor altor state.

O declarație separată pe site-ul Kremlinului precizează că cele două țări au semnat un acord privind „cooperarea în domeniul aprovizionării cu petrol și produse petroliere”, consolidând și mai mult legăturile lor în acest domeniu.

Potrivit Observatorului Complexității Economice, Rusia a exportat în Mongolia petrol rafinat în valoare de aproximativ 1,43 miliarde de dolari în 2022.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult