Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce au crescut violențele în Mexic, după condamnarea lui El Chapo

Your browser doesn't support HTML5 video.

El Chapo, considerat un inamic al americanilor, a fost găsit vinovat și, cel mai probabil își va petrece restul zilelor într-o închisoare de maximă securitate.

Dar neutralizarea temutului șef al cartelului Sinaloa nu înseamnă atenuarea traficului de droguri și nici mai puține violențe în Mexic.

El Chapo a fost liderul faimos al uneia dintre cele mai mari organizaţii criminale transnaţionale. Şi a trimis sute de tone de droguri în Statele Unite şi Europa. Aşa că nu e de mirare că în timpul procesului desfăşurat la New York, procurorii nu şi-au asumat niciun risc.

Pentru a-i feri de răzbunări ulterioare, juraţii au fost practic "sechestraţi" şi ţinuţi în anonimat absolut. După 34 de ore de deliberări, de-a lungul a şase zile, l-au găsit vinovat pe El Chapo pentru toate cele zece capete de acuzare. Sentinţa - cel mai probabil închisoare pe viaţă, va fi pronunţată pe 25 iunie.

Jeffrey Lichtman, avocatul lui Guzman: "Nu a fost uluit de verdict. Se aștepta la asta. Știa că e un caz imposibil de câștigat. De fapt, a fost condamnat încă dinainte să fie adus în SUA."

În ţara de baştină a condamnatului - Mexic - reacţiile au fost diverse.

"A fost capturat aici, în Mexic, și tot aici ar fi trebuit să fie judecat. A cules ce-a semănat."

Dincolo de asemenea reflecţii despre justiţie şi soartă sau comentarii privind reglările de conturi - condamnarea - atât de mediatizata - a lui El Chapo nu schimbă mai nimic în Mexic. În această privinţă, opinia este unanimă.

Ana Maria Salazar, fost oficial în Departamentul de Justiţie al SUA: "Dacă analizezi datele, constați că în Mexic s-au agravat violențele în ultimele 18-24 de luni, au crescut până la un maxim istoric. Asta se explică, în parte, prin faptul că un război pentru putere, între carteluri, e în toi."

Jeffrey Lichtman, avocatul lui Guzman: "Problema este că, scăpând de El Chapo, America nu scapă și de problema drogurilor. Nu s-a schimbat nimic. Fluxul de droguri către SUA a rămas neschimbat. Violențele n-au dispărut. Adevărata problemă este dorința americanilor de a consuma droguri."

Malcolm Beith, autorul cărţii "The Last Narco": "Nu e ultima oară când auzim de Guzman. Prin fiii lui, care conduc, se pare, acum cartelul Sinaloa, vom mai auzi acest nume."

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult