Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce atacul Iranului nu mai e atât de sigur. Israel promite lichidarea noului șef Hamas, autorul atacului de pe 7 octombrie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un atac al Iranului asupra Israelului - din răzbunare pentru asasinarea la Teheran a liderului Hamas - nu mai este o certitudine, spun oficiali americani, citați de publicația Politico.  

Teheranul pare că a refăcut calculele legate de oportunitatea atacului. Însă organizațiile pe care le coordonează, între care Hezbollah, ar putea declanșa independent ofensiva asupra Israelului.

În tot acest timp, la Tel Aviv, populația a fost avertizată că trebuie să fie pregătită pentru un eventual bombardament.

Iar mai multe state din regiune și-au închis temporar spațiul aerian, după ce Iranul a anunțat exerciții militare în vestul țării. În Israel, toată lumea este pregătită pentru un atac.

Benjamin Netanyahu: ”Mergem mai departe spre victorie. Știu că cetățenii Israelului sunt în alertă și vă cer un singur lucru: să vă păstrați răbdarea și calmul. Suntem pregătiți și pentru apărare, și pentru atac. Îi lovim pe inamicii noștri și suntem, de asemenea, hotărâți să ne apărăm”.

Citește și
iran israel
Cursă contracronometru pentru evitarea unui război regional între Iran și Israel. Puterile lumii acționează „zi și noapte”

Între timp, la cererea Teheranului, în Arabia Saudită a fost organizată o reuniune a miniştrilor de Externe din cele 57 de state musulmane. Multe dintre ele au cerut Iranului să nu escaladeze conflictul cu Israelul. De altfel, postul TV israelian Canal 12 anunța miercuri că președintele nou-ales la Teheran i-ar fi cerut ayatollahului Khamenei să se abțină de la o ripostă.

Dong Manyuan, Institutul de Studii Internaționale China: ”Iranul urmează acum un principiu potrivit căruia va pedepsi Israelul, evitând în același timp un conflict direct cu acesta, ceea ce înseamnă că replica ar trebui să fie un atac comun al Iranului și al partenerilor săi din „axa rezistenței”. Israelul, la rândul său, dorește acum să se concentreze pe Gaza și Hamas și nu vrea un conflict total cu Iranul”.

În acest timp, arhitectul sângerosului atac din 7 octombrie asupra orașelor israeliene, Yahya Sinwar, a devenit noul "număr unu" al Hamas după uciderea lui Ismail Haniyeh, săptămâna trecută, la Teheran. Sinwar, în vârstă de 61 de ani, şi-a petrecut aproape jumătate din viaţă în închisorile israeliene.

Din 2017 era conducătorul Hamas din Fâșia Gaza. Israelienii au promis deja că nu vor avea milă față de el.

Lt. gen. Herzi Halevi: ”Yahya Sinwar a primit ieri un nou titlu, el este șeful biroului politic al Hamas. Vom face eforturi să-l găsim și să-l atacăm, iar ei (Hamas) pot înlocui din nou șeful biroului politic”.

Reticența Iranului, determinată și de avioanele trimise de SUA în zonă

Israelul a eliminat și un comandant militar de rang înalt al Hezbollah, la Beirut. Și liderul grupării militante din Liban amenință că Hezbollah îl va răzbuna fie printr-un atac pe cont propriu, fie în coordonare cu aliații săi.

Hassan Nasrallah, lider Hezbollah: ”Răspunsul nostru vine, cu voia lui Dumnezeu. (Atacul de săptămâna trecută asupra Beirutului) a fost unul serios, iar rezistența nu îl va lăsa fără pedeapsa cuvenită, indiferent de consecințe”.

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: ”Din câte se pare, Libanul ar putea să plătească un preț mare din cauza lui Nasrallah. Nu-și imaginează ce s-ar putea întâmpla. Cred că, dacă ar face o fotografie a Gazei, ar înțelege, dar rațiunea nu prevalează întotdeauna”.

Potrivit unor oficiali militari ai SUA, citați de CNN, Iranul a făcut doar o parte din pregătirile necesare înaintea unui atac major asupra Israelului.

Un motiv pentru reticența Teheranului ar putea fi și faptul că americanii au trimis spre bazele lor din Orientul Mijlociu mai multe escadrile de avioane F-18 și F-22.

Pe de altă parte, Hezbollah ar putea să lanseze bombardamente cu rachete asupra orașelor israeliene, independent de Iran.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult