De ce a decis Hamas să atace Israelul abia acum, după zeci de ani de conflict. Factorii care i-au mobilizat pe teroriști
Israelul trece prin cele mai grave momente după cel mai sângeros atac pe care teroriștii Hamas l-au orchestrat pe teritoriul său.
Atacurile Hamas au debutat, sâmbătă, la primele ore ale dimineții, atunci când militanții palestinieni au folosit motoparapante și au spart gardurile de securitate de la granița Israelului cu Gaza, ucigând peste 700 de persoane și luând în captivitate sute de civili și militari.
Oficiali americani au spus pentru NBC News că ofenisvele Hamas au fost cel mai probabil o încercare de a face să eșueze negocierile cu miză mare, susținute de SUA, care erau în curs de desfășurare pentru a normaliza relațiile Israelului cu Arabia Saudită.
Iranul nu vrea să audă normalizarea legăturilor cu IsraelulStatul saudit a refuzat dintotdeauna să recunoască legitimitatea Israelului, iar ostilitățile dintre cele două tabere datează încă din 1948, din timpul războiului arabo-israelian.
Însă, liderul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, ar fi dornic să exploateze beneficiile economice ale unei eventuale normalizări a legăturilor cu Israelul, fapt pentru care și alte state arabe ar putea urma exemplul.
Principalul sponsor al Hamas, Iranul, nici nu vrea să audă de normalizarea relațiilor dintre Israel și țările vecenine.
Astfel, au apărut rapoarte contradictorii cu privire la implicarea Iranului în atacul Hamas din Israel. În tot acest timp, oficialiii americani încercau să stabilească dacă Teheranul și-a băgat coada în această ofensivă-surpriză.
Succesul discuțiilor israeliano-saudite pare să fie acum îndepărtat, concesiile cerute de Riad în ceea ce privește modul în care Israelul îi tratează pe palestinieni având și mai puține șanse de a fi agreate în urma atacului și a declarației de război a Israelului împotriva Hamas.
Doi factori care au condus la atacurile HamasHamas se apără motivând că atacurile sale au fost, de fapt, un răspuns la pătrunderea coloniștilor israelieni în moscheea al-Aqsa din Ierusalim, al treilea loc sfânt al Islamului și un punct fierbinte de lungă durată.
Dar un oficial Hamas a declarat, de asemenea, pentru Reuters, că operațiunea a fost pregătită de ani de zile, ceea ce înseamnă că grupul încearcă probabil să exploateze nemulțumirile musulmanilor cu privire la evenimentele recente de la acest loc și că situația diplomatică mai largă este motivul real al atacului, potrivit Insider.
"Realitatea este că, în timp ce Hamas a prezentat atacul drept un răspuns la incursiunile israeliene în jurul moscheii al-Aqsa din Ierusalim, a ales să declanșeze acest conflict - în acest moment și în modul în care a făcut-o - ca o modalitate de a se impune în această diplomație mai largă", a scris corespondentul The Guardian în Orientul Mijlociu, Peter Beaumont.
„Israelul, mai slab ca niciodată”Un alt factor care se află probabil în spatele momentului în care a avut loc atacul este recenta agitație politică din Israel, spun analiștii.
Recentul cutremur politic din Israel a fost provocat de premierul Benjamin Netanyahu, atunci când el să reducă autoritatea Curții Supreme din Israelîn urma anchetelor privind acuzațiile de corupție care îl vizează, motiv pentru care a provocat proteste în masă.
"Există un sentiment în rândul adversarilor Israelului că acesta nu a fost niciodată mai divizat, niciodată mai slab, niciodată mai sfâșiat", a declarat James Stavridis, fost comandant al NATO, pentru NBC News, citată de sursa menționată mai sus.