Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De câte tări a fost aprobată declaraţia finală de la summitul din Elveţia privind pacea în Ucraina

Your browser doesn't support HTML5 video.

„Integritatea teritorială” a Ucrainei trebuie să fie baza pentru orice acord care să pună capăt războiului de agresiune al Rusiei. Așa cer reprezentanții a 78 de țări care au luat parte la conferința de pace din Elveția.

Rezultatele conferinței sunt „aproape nule”, pentru că Rusia nu a luat parte, a transmis Kremlinul.

Dar, președinta Elveției l-a chemat la negocieri pe Vladimir Putin, și i-a promis că nu va fi arestat, chiar dacă pe numele liderului de la Kremlin există un mandat emis de Curtea Penală Internaţională.

Unitatea afișată la poza de grup nu a rezistat celor două zile de discuții, într-o luxoasă stațiune elvețiană. La final, doar 78 din cei peste 100 de lideri participanți au semnat declarația summitului.

Armenia, Brazilia, Mexic, Arabia Saudită, India, dar şi Vaticanul nu și-au luat angajamentul formal pentru menținerea integrității teritoriale a Ucrainei. China nici nu participat.

Citește și
stadion ucraina
O bucată din tribuna stadionului din Harkov, expusă înaintea meciului România-Ucraina, la EURO 2024

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Nu ai cum să obții o pace durabilă fără integritate teritorială.”

Documentul cere, între altele, eliberarea prizonierilor de ambele părți şi returnarea copiilor răpiţi de Rusia, dar și restabilirea controlului ucrainean asupra centralei nucleare de la Zaporojie, ocupată în prezent de Rusia.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Ei (rușii) nu au nevoie de pace, este cert. Dar noi toți avem nevoie de ea, și asta este cert. Adunarea unui număr atât de mare de țări respectabile și de oficiali ai acestor state și de lideri religioși demonstrează că toți avem nevoie de pace.”

Ursula von der Leyen, Președinte al Comisiei Europene: „Conferința s-a numit, așa cum merită, de altfel, „Calea către pace”. Pentru că știm că pacea în Ucraina nu va fi atinsă într-un singur pas, va fi o cale lungă. Nu a fost o negociere de pace pentru că Putin nu este serios atunci când vorbește despre încetarea războiului.”

Dmitry Peskov, secretarul de presă al Președintelui Federației Ruse: „Multe țări ne-au confirmat că nu pot fi discuții serioase și substanțiale fără participarea Rusiei. Dacă vorbim despre eficacitatea generală a acestei conferințe, atunci, desigur, aceasta este aproape zero.”

La finalul conferinței, gazda - președinta Viola Amherd a anunțat că Vladimir Putin poate veni în Elveţia, dacă vrea să participe la viitoare negocieri, fără să fie arestat.

Curtea Penală Internaţională a emis un mandat pe numele lui Putin. Dar acesta prevede excepţii, în caz de negocieri, a explicat președinta Elveției.

Pe de altă parte, Kremlinul a confirmat că Vladimir Putin va vizita Coreea de nord mâine și poimâine, râspunzând invitației făcute de Kim Jong Un atunci când a venit în Rusia.

Potrivit analiștilor, Moscova caută să obțină noi livrări de muniție nord-coreeană. Dar ar avea nevoie și de muncitori în construcții și de voluntari care să lupte pe frontul din Ucraina. Phenianul și-ar dori să obțină la schimb ajutor tehnologic pentru dezvoltarea propriei armate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult