Dalai Lama își cere scuze după ce a fost filmat spunându-i unui copil să îi "sugă" limba
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Într-o declarație citată de CNN, biroul lui Dalai Lama a precizat că acesta "dorește să își ceară scuze băiatului și familiei sale, precum și numeroșilor săi prieteni din întreaga lume, pentru răul pe care cuvintele sale l-ar fi putut provoca", adăugând că "regretă" incidentul.
"Sanctitatea Sa tachinează adesea oamenii pe care îi întâlnește într-un mod inocent și jucăuș, chiar și în public și în fața camerelor de luat vederi", se arată în declarație.
Scuzele sale vin la câteva ore după ce o înregistrare video cu Dalai Lama și acel copil a devenit virală, stârnind indignare pe rețelele de socializare.
Schimbul de replici a stârnit un val de proteste, utilizatorii criticând acțiunile lui Dalai Lama.
În videoclip, băiatul poate fi văzut cum se apropie de Dalai Lama și îl întreabă: "Pot să te îmbrățișez?".
Liderul spiritual, în vârstă de 87 de ani, îl invită pe băiat pe scenă și îi arată obrazul și spune: "Mai întâi aici", determinându-l pe băiat să îl îmbrățișeze și să îl sărute.
Dalai Lama arată apoi spre buzele sale și spune: "Apoi cred că în sfârșit și aici". Apoi îl trage de bărbie pe băiat și îl sărută pe gură.
"Și suge-mi limba", spune el după câteva secunde, scoțându-și limba.
Identitatea băiatului nu este cunoscută. El se afla la un eveniment al Fundației M3M, ramura filantropică a companiei imobiliare indiene M3M Group, cu sediul în Dharamshala, India, unde Dalai Lama trăiește în exil permanent.
CNN a contactat Fundația M3M pentru comentarii.
Grupul pentru drepturile copilului cu sediul în Delhi, Haq: Center for Child Rights, a declarat pentru CNN într-o declarație că condamnă "orice formă de abuz asupra copiilor".
"Unele știri se referă la cultura tibetană despre arătarea limbii, dar acest videoclip nu este cu siguranță despre nicio expresie culturală și chiar dacă este, astfel de expresii culturale nu sunt acceptabile. Lumea așteaptă de la liderii religioși să ia atitudine și să conducă împotriva exploatării și abuzului asupra copiilor prin acțiunile și cuvintele lor. Caracterul nepotrivit al videoclipului necesită o reflecție mai atentă și o corecție a cursului pe mai multe fronturi, nu doar în ceea ce privește videoclipul." - se mai arată în comunicat.