Cursă contracronometru pentru oprirea răspândirii unui virus letal, în India. Două persoane au murit deja de boală
Doi adulţi şi un copil infectaţi erau în spital, iar peste 700 de persoane au fost testate pentru a depista virusul, care se răspândeşte prin contactul cu fluidele corporale ale liliecilor, porcilor sau oamenilor infectaţi.
Guvernul statului a declarat miercuri seara că cel puţin 706 persoane, inclusiv 153 de lucrători din domeniul sănătăţii, au fost testate şi se aşteptau rezultatele.
„Şi mai multe persoane ar putea fi testate. Li se vor asigura facilităţi de izolare", a declarat Pinarayi Vijayan, ministrul şef al statului Kerala. El a cerut oamenilor să evite adunările publice în districtul Kozhikode în următoarele 10 zile, potrivit News.ro.
Două persoane infectate au murit începând cu 30 august, în cel de-al patrulea focar cu acest virus care se înregistrează în Kerala începând din 2018, ceea ce a forţat autorităţile să declare zone de carantină în cel puţin opt sate din Kozhikode.
„Ne concentrăm pe depistarea timpurie a contactelor persoanelor infectate şi pe izolarea oricărei persoane cu simptome", a declarat reporterilor ministrul de stat al sănătăţii, Veena George. Ea a precizat că virusul detectat în Kerala este acelaşi cu cel descoperit anterior în Bangladesh, o tulpină care se răspândeşte de la om la om cu o rată mare de mortalitate, dar care este mai puţin infecţios.
„Circulaţia publică a fost restricţionată în unele părţi ale statului pentru a limita criza medicală", a declarat ea, adăugând că epidemiologii statului folosesc antivirale şi anticorpi monoclonali pentru a trata cele trei persoane infectate, dintre care una este un angajat din sistemul de sănătate.
Au fost adoptate reguli stricte de izolare, personalul medical fiind pus în carantină după contactul cu persoanele infectate.
Prima victimă a fost un mic proprietar de terenuri care cultiva banane şi nuci areca în satul Maruthonkara din Kozhikode, a declarat un oficial guvernamental care a refăcut mişcările acestei persoane pentru a depista toate persoanele cu care ar fi putut interacţiona şi locurile pe care le-a vizitat înainte ca starea sa de sănătate să înceapă să se deterioreze. Fiica şi cumnatul victimei, ambii infectaţi, se află într-o secţie de izolare, în timp ce alţi membri ai familiei şi vecini sunt testaţi.
Cel de-al doilea deces a survenit în urma contactului în spital cu prima victimă, a arătat o anchetă preliminară, dar cei doi nu erau rude.
Virusul Nipah a fost identificat pentru prima dată în 1999, în timpul unui focar de boală în rândul crescătorilor de porci şi a altor persoane aflate în contact strâns cu animalele în Malaezia şi Singapore.
Focarele sunt sporadice, iar infecţiile anterioare din Asia de Sud au avut loc atunci când oamenii au băut sevă de palmier contaminată cu excremente de liliac.
Satul natal al primei victime, Maruthonkara, este situat în apropierea unei păduri de 300 de acri care găzduieşte mai multe specii de lilieci. În timpul epidemiei de Nipah din 2018, liliecii din aceeaşi zonă au fost testaţi pozitiv pentru virus.
În primul focar de Nipah din Kerala, 21 din cele 23 de persoane infectate au murit. Focarele din 2019 şi 2021 au ucis două persoane.
Statul vecin Tamil Nadu a anunţat că cei care vin din Kerala vor fi supuşi unor teste medicale, iar cei care prezintă simptome de gripă vor fi izolaţi.
O investigaţie Reuters din luna mai a identificat unele părţi din Kerala ca fiind printre locurile cele mai expuse la nivel global la riscul de apariţie a unor focare de virusuri purtate de liliac, mai ales că despăduririle extinse şi urbanizarea au adus oamenii şi animalele sălbatice în contact mai strâns.