Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Curățarea gunoaielor de pe Everest, plină de pericole: cadavre de alpiniști și deșeuri de 70 de ani. Ce s-a găsit

Your browser doesn't support HTML5 video.

Traseul către cel mai înalt vârf din lume - Everest - este marcat cu gunoaie lăsate în urmă de alpiniști. O echipă de militari nepalezi, conduși de șerpași, are misiunea de a curăța, pe cât se poate, muntele.  

Misiunea este una periculoasă. Uneori găsesc rămășițele unor alpiniști care au pierit în timp ce încercau să ajungă la 8.849 de metri altitudine.

În timpul operațiunii de curățare a traseului spre vârful Everest, echipa a descoperit cadavrele a patru alpiniști. Unul dintre ei a fost scos din gheață după două zile de săpături în condiții dificile.

Un alt cadavru a fost găsit la 8.400 de metri și a durat 18 ore să fie coborât într-o zonă de unde să fie preluat de un elicopter. În timpul ascensiunii, nimeni nu are timp să se îngrijească de tovarășii rămași în urmă.

Sushil Khadga, agenția de reciclare a deșeurilor Agni Ventures: ”La acea altitudine, viața este foarte dificilă, după cum știți cu toții, oxigenul este foarte scăzut. Deci, alpiniștii și ajutoarele lor se concentrează mai mult pe salvarea lor. Asta nu înseamnă că nu vor să aducă deșeurile, dar viața lor este mai importantă decât aducerea deșeurilor”.

Citește și
everest
Nepalul le impune tuturor alpiniștilor care vor să urce pe Everest să folosească cipuri de localizare

În ultimele luni, militarii nepalezi și șerpașii au reușit să aducă baza muntelui aproape 11 tone de deșeuri.

Ang Babu, șerpașul principal al misiunii de curățenie: ”Cele mai multe gunoaie lăsate acolo erau, în principal, corturi vechi, ambalaje de alimente și cartușe de gaz, butelii de oxigen, cuie de cort și frânghii folosite pentru escaladă și pentru legarea corturilor”.

”Am găsit deșeuri de pe la 1950”

În ultimii ani, guvernul nepalez le-a cerut alpiniștilor să-și aducă înapoi gunoaiele, altfel pierd sumele depuse ca garanție în schimbul permiselor. Pe munte sunt însă gunoaie și din secolul trecut.

Sushil Khadga, agenția de reciclare a deșeurilor Agni Ventures: ”Am găsit deșeuri de pe la 1950, și acestea erau în principal baterii și butelii (de oxigen)”.

Ang Babu, șerpașul principal al misiunii de curățenie: ”Cele mai multe resturi provin din expediții mai vechi, nu prea multe de la expedițiile recente, deoarece există reguli mai stricte impuse de autorități și o conștientizare crescută în rândul alpiniștilor”.

Dintre cele 11 tone de gunoaie recuperate de pe munte, unele au rămas în satele de la baza Everestului. Restul au fost transportate de cărăuși și animale de povară până la un punct de sortare. De acolo au fost duse cu camioanele la un centru de reciclare din Kathmandu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult