Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce au descoperit anchetatorii ucraineni despre femeia acuzată că planifica asasinarea lui Zelenski. Cum „lucra” suspecta

O femeie bănuită că planifica un atac aerian rusesc menit să-l asasineze pe Volodimir Zelenski a fost arestată de poliția ucraineană.

Potrivit anchetatorilor, suspecta are cetățenie rusă, dar era rezidentă în sudul Ucrainei.

Complotul care viza asasinarea lui Volodimir Zelenski ar fi fost pus la cale cu ocazia vizitei președintelui în regiunea Nicolaev, la sfârșitul lunii trecute.

Artem Dekhtiarenko, purtător de cuvânt al Serviciului de Securitate al Ucrainei: „Serviciul de Securitate a reținut un informator al serviciilor de informații ruse, care, în ajunul recentei călătorii de serviciu a președintelui Ucrainei în regiunea Nicolaev, colecta informații despre vizita planificată. În primul rând, infractoarea a încercat să stabilească momentul și lista locurilor de pe traseul aproximativ al șefului statului”.

Se pare că a înregistrat și adresele unor obiective militare ucrainene, inclusiv sisteme de război electronic și depozite de muniție, înainte de a fi prinsă de autorități în timp ce încerca să transmită informații Rusiei.

Citește și
arabia saudita
Întâlnire la cel mai înalt nivel în Arabia Saudită pe tema războiului. Care sunt propunerile lui Zelenski pentru pace
Zelenski laudă sistemele de apărare occidentale

Pe de altă parte, după valuri de atacuri rusești, care au ucis civili și locuințe, președintele Zelenski spune, totuși, că Ucraina a fost ajutată semnificativ de sistemele de apărare, de tipul Patriot și IRIS-T, livrate de America respectiv Germania.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Acestea sunt sisteme puternice, foarte eficiente. Au avut deja rezultate semnificative. Într-o singura săptămână, teroriștii ruși au folosit 65 de rachete diferite și 178 de drone de atac împotriva noastră, inclusiv 87 de drone Shahed. Am reușit să doborâm un număr semnificativ dintre ele”.

Dar e nevoie de mai multe astfel de sisteme antiaeriane, precum și de avioane F16, insistă oficialii de la Kiev.

Iar sprijinul din Germania vine parcă tot mai greu, potrivit unei anchete a publicației Die Welt. Berlinul a trimis până acum o parte infimă din uriașul ajutor militar de aproape 3 miliarde de euro promis Ucrainei. Iar livrările din ultimele două luni, de când a început ofensiva ucraineană, sunt nesemnificative - de pildă niciun blindat de tip Marder nu a ajuns pe câmpul de luptă. Iar pentru Berlin, livrările de rachete cu raza foarte mare de acțiune "nu sunt o prioritate".

Cu astfel de rachete, în weekend Ucraina a lovit doua poduri-cheie pentru aprovizionarea forțelor ruse, care fac legatura dintre Crimea anexată și părțile din sudul Ucrainei ocupate de ruși.

Așa transmite un mesaj video postat de Ministerul ucrainean al Apărării. Dar șeful informațiilor militare ucrainene admite că ofensiva forțelor Kievului se desfăsoară anevoios, în special pe frontul din sud.

Kirilo Budanov, șeful Serviciului de Informații Militare ucrainene: „Este dificil, nu voi ascunde asta, dar este de înțeles, pentru că în tot acest timp Rusia a construit baraje de apărare, complet echipate, inclusiv cu mine și fortificații din beton. Cred că (ofensiva) merge ceva mai bine pe linia frontului din Bahmut (în est), decât în sud”.

Între timp, 22 de soldați ucraineni au revenit acasă, în cel mai recent schimb de prizonieri dintre Rusia și Ucraina.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult