Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum vrea Marea Britanie să scape de dependenţa de migraţie. Sectorul în care activează mulți români, vizat direct

Premierul britanic, Keir Starmer, a anunţat, luni, înfiinţarea agenţiei Skills England (n.r. - Competenţe Anglia), care va avea rolul de a ameliora formarea de angajaţi pentru a reduce dependenţa de migraţie a pieţei muncii, informează AFP.  

Agenţia reprezintă concretizarea unei promisiuni de campanie a Partidului Laburist, reaminteşte agenţia.

În structura respectivă vor fi reprezentate autorităţi centrale şi locale, firme, organizaţii de formare profesională şi sindicate. Înfiinţarea va avea loc în etape, în următoarele 9-12 luni, a arătat guvernul de la Londra.

Principalele sectoare vizate sunt construcţiile, domeniu în care activează mulți români, şi asistenţa medicală.

"De mult prea multe ori", tinerii britanici "nu au avut acces la ocazii bune sau la formare", ceea ce a dus la o "supra-dependenţă a economiei noastre de niveluri de imigrare tot mai ridicate", a spus Starmer la salonul aeronautic de la Farnborough, la sud-est de Londra.

Citește și
Angajată a Fiscului britanic, acuzată de fraudă
O femeie din Marea Britanie care a furat 300.000 de lire, condamnată să plătească doar o liră. Explicația judecătorului

"Vom identifica diferenţele actuale şi viitoare în materie de competenţe" faţă de necesităţile pieţei muncii, "vom implementa planuri pentru remedierea situaţiei şi ne vom reduce dependenţa pe termen lung de angajaţii străini", a adăugat el.

Penuria de angajaţi s-a dublat din 2017 până în 2022, ajungând la 500.000 de locuri de muncă, adică 36% din posturile vacante în prezent, conform datelor guvernului britanic.

În ciuda promisiunilor făcute de mai multe cabinete, imigraţia - legală sau nu - în Regatul Unit a atins în ultimii ani niveluri fără precedent. Statisticile oficiale arată că imigraţia netă a fost anul trecut de 685.000 de persoane, al doilea bilanţ după recordul de 764.000 din 2022.

Liderul noului guvern laburist a insistat că nu critică firmele care angajează străini şi nu intenţionează să minimalizeze "contribuţia imigraţiei la economia noastră, la serviciile noastre publice".

"Imigraţia face parte din istoria noastră naţională, a făcut şi va face întotdeauna parte din aceasta", a afirmat el.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult