Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum vor fi pedepsiți bărbații care au părăsit Ucraina în timpul războiului: explicația unui avocat

În timpul legii marțiale, bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani le este interzis să părăsească teritoriul Ucrainei.

Dar în prima zi a invaziei pe scară largă a Rusiei, 24 februarie, când nu existau astfel de restricții, mulți bărbați au părăsit Ucraina, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.

”Nu ar trebui să li se aplice pedepse dacă nu au încălcat legea”, a precizat Roman Golub, un avocat de renume din Ucraina.

Potrivit acestuia, în conformitate cu legislația, aplicarea retroactivă a legii răspunderii penale este posibilă numai în direcția atenuării pentru învinuit, care este reglementată de art. 5 din Codul penal al Ucrainei.

„Răspunderea administrativă sau penală a celor care intenționează să se întoarcă din străinătate poate apărea în cazul săvârșirii unei infracțiuni sau a unei contravenții cu scopul sau în timpul trecerii frontierei”, a explicat avocatul.

Citește și
convoi umanitar
Autorităţile spaniole au destructurat o reţea acuzată că ascundea canabis într-un fals convoi umanitar pentru Ucraina

El a precizat că o astfel de încălcare ar putea fi înscrisuri falsificate sau dacă bărbatul a încălcat regulile de trecere a frontierei prevăzute de lege.

Dacă o persoană nu a încălcat legile, atunci nu va purta nicio răspundere administrativă sau penală în cazul întoarcerii sale pe teritoriul Ucrainei.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult