Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum va reacționa SUA dacă Putin atacă o țară NATO. Joe Biden: „Ne-am luat un angajament sacru”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Președintele Joe Biden le-a cerut republicanilor din Camera inferioară a Congresului să adopte de urgență pachetul de ajutor pentru Ucraina, după ce Senatul a dat, marți, undă verde.

Biden le-a dat, totodată, asigurări aliaților din NATO că angajamentul americanilor este „sacru” atunci când vine vorba despre apărarea comună.

Asta după ce un discurs al fostului președinte Donald Trump, aspirant la al doilea mandat, a generat o undă de șoc în Europa.

Într-un discurs susținut la Casa Albă, Biden a pledat pe un ton apăsat cauza Ucrainei.

Joe Biden, președintele SUA: „Niciun președinte american nu a îngenuncheat vreodată în fața unui dictator rus. Voi fi cât pot de clar. Eu nu voi îngenunchea niciodată. Pentru numele lui Dumnezeu, e o prostie! E rușinos și e periculos. Nu are nimic de-a face cu America. Eșecul în a sprijini Ucraina în acest moment nu va fi uitat niciodată”.

Președintele a apărat angajamentul Americii față de aliații din NATO. Donald Trump, care îi va fi cel mai probabil rival în cursa pentru Casa Albă, a declarat în weekend că țările membre care nu contribuie financiar la apărarea comună nu mai trebuie protejate. Din contră, spune el, ar merita să fie atacate.

Joe Biden, președintele Statelor Unite: „Cuvântul Americii cântărește greu. Când ne luăm un angajament, îl respectăm, iar față de NATO ne-am luat un angajament sacru. Cât timp voi fi președinte, dacă Putin atacă un aliat din NATO, Statele Unite vor apăra fiecare centimetru de teritoriu al Alianței”.

Senatul american - unde Partidul Democrat deține majoritatea - a adoptat ieri legea care prevede ajutoare de 95,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Cea mai mare sumă - 60 de miliarde de dolari - e destinată Kievului. Republicanii s-au opus cu îndârjire legii și au susținut discursuri ore în șir, în încercarea de a întârzia votul.

Rand Paul, senator republican: „Dacă ultraconservatorii elimină acest proiect de lege, îi vor face un cadou colosal lui Vladimir Putin. O astfel de acțiune ar însemna că ne trădăm partenerii și aliații și că ne abandonăm militarii. Sunt convins că, dacă această lege ajunge în plenul Camerei Reprezentanților, va fi adoptată cu o majoritate bipartizană solidă”.

Un consens în Congresul american este cu atât mai urgent cu cât de pe frontul din Ucraina vin vești îngrijorătoare. Potrivit serviciilor de informații norvegiene, trupele ruse sunt pe cale să preia inițiativa în război. Și au, în luptă, o poziție mai bună decât acum un an. Asta fiindcă Rusia reușește în continuare să aducă efective însemnate pe front. Are un avantaj și la capitolul armament, întrucât și-a mărit producția internă și a obținut ajutoare din Coreea de Nord și China.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult