Vladimir Putin a depus jurământul pentru al patrulea mandat de președinte. VIDEO
Your browser doesn't support HTML5 video.
UPDATE 13.10: Vladimir Putin şi-a început cel de-al patrulea mandat de preşedinte cu mai puţin fast ca în 2012, când a revenit la Kremlin după patru ani în funcţia de premier.
Evenimentul s-a axat pe întâlnirea dintre Putin şi cei care au lucrat ca voluntari pentru că el să fie ales preşedinte pentru a patra oară, cu 77 la sută din voturi, un procent fără precedent. Victoria strălucitoare din 18 martie a fost umbrită de acuzaţii de fraudă, în unele cazuri susţinute chiar de probe video.
Cei care i-au studiat ascensiunea spectaculoasă la putere, spun că Putin a început să proiecteze o imagine diferită, în pas cu schimbările din societatea rusă.
Yevgeny Minchenko, şeful Minchenko Consulting: "Putin a început să-şi schimbe imaginea, din cea de om forte şi înfăptuitor de miracole, la cea de înţelept, lider al unei echipe tinere. Putem observa că numeşte miniştri tineri, guvernatori tineri, face schimbări la nivel de personal. El e acum un lider înţelept, care nu rezolvă el însuşi problemele, ci stabileşte o strategie şi numeşte oameni tineri care să o implementeze."
La televizor, în afişele care împânzesc spaţiul public, Putin este în continuare prezentat drept liderul salvator, care asigură stabilitatea şi pacea ţării. Deşi monopolizează discursul public, Vladimir Putin s-a ferit de manifestaţii publice de adulaţie de tipul celor întâlnite în dictaturile din fosta URSS.
Yevgeny Minchenko, şeful Minchenko Consulting: "Putin are o cultură europeană. Genul de cult al personalităţii din Asia nu e deloc pe placul lui. Puţin e de felul lui o persoană rezervată. Pentru el, ca spion de profesie, etalările groteşti ale loialităţii sunt mai degrabă suspecte decât plăcute."
În practică, regimul Putin a aplicat multe din reţetele unei dictaturi. Şi-a aservit presa şi a strivit opoziţia. Poliţia a intervenit decisiv şi a arestat peste o mie de persoane, inclusiv adolescenţi de 14-15 ani, care au participat la protestele organizate în weekend de opozantul Alexei Navalnîi, sub sloganul „El nu este ţarul nostru".
UPDATE 12.00: Ceremonia de învestire a lui Vladimir Putin a început.
Putin a obținut un număr record de voturi în alegerile din martie 2018, când a avut o victorie deloc surprinzătoare cu 76,7% din voturi. În alegerile anterioare, Putin a obținut 52,94% din voturile rușilor care au venit la urne, în 2000, 71,31% în 2004 și 63,6% în 2012. Cel de-al patrulea mandat al lui Vladimir Putin va dura șase ani, până în 2024, când liderul de la Kremlin va avea 72 de ani.
Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru agenția TASS că ceremonia va începe la orele prânzului la Marele Palat Al Kremlinului.
În 2012, când Putin s-a mutat în biroul prezidențial, a sosit la Kremlin dinspre clădirile unde își are sediul Guvernul rus, de pe Embankmentul Krasnopresnensky, deoarece el a fost premierul rus timp de patru ani, înainte de alegeri. Luni va ajunge la Marele Palat al Kremlinului dinspre clădirea președinției.
Până la sosirea sa, invitații își vor ocupa locurile în sala Sfântului Andrei, iar garda de onoare a Kremlinului va aduce în sală drapelul Rusiei, simbolul președinției - vulturul cu două capete plasat pe un tricolor – și Constituția pe care Putin își va pune mâna în timpul depunerii jurământului.
Președintele Curții Constituționale, Valery Zorkin, va fi cel care va aduce Constituția și Semnul Președintelui la tribuna unde va sta Putin.
Comandantul Kremlinului, generalul Serghei Khlebnikov, îl va întâmpina pe liderul rus la intrarea în palat. După ce va saluta gărzile de onoare, Putin va urca pe scara ceremonială și va străbate sălile Sfântul Gheorghe și Sf. Alexandru spre Sala Sf. Andrei, în acordurile marșului interpretat de fanfara prezidențială, Aici, judecătorul Zorkin îl va întâmpina și îi va înmâna însemnul instituției pe care o va conduce. Este de remarcat Crucea de Aur a Sfântului Gheorghe care conține și sloganul "virtute, onoare și glorie".
După acest ceremonial, Vladimir Putin va depune jurământul, ținând mâna dreaptă pe Constituție.
"Jur să respect și să apăr drepturile și libertățile omului și ale cetățenilor, jur să respect și să protejez Constituția Federației Ruse, jur să apăr suveranitatea, securitatea și integritatea statului și să servesc cetățenii cu seriozitate în cursul mandatului meu de președinte."
După ce se va adresa invitaților, Putin va intra în Piața Catedralei Kremlinului prin Poarta Roșie și va saluta militarii regimentului prezidențial.
În această zi, turiștii nu vor avea acces în zona Kremlinului, obiectivele turiitice fiind închise pentru ceremonie.
Mii de invitați sunt așteptați la ceremonia de învestire a președintelui rus. Astfel, la eveniment vor participa importanți lideri politici care vor reprezenta toate cele trei puteri în stat, membri ai guvernului, membri ai parlamentului rus, funcționari ai Administrației Prezidențiale, veteran de război, clerici din principalele denominațiuni religioase, ambasadori străini, oameni de afaceri, militari, oameni de știință, personalități culturale, atleți și jurnaliști.
Ceremonia de învestire nu va fi lipsită de tensiuni, fiind precedată de o serie de manifestaţii anti-Putin, organizate sâmbătă pe întreg teritoriul Federaţiei Ruse, la apelul principalului oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, potrivit Agerpres.
Aceste adunări, interzise de autorităţi, au fost în cele mai multe locuri dispersate în forţă şi au condus la peste 1.500 de arestări, între care s-a numărat şi Navalnîi, eliberat între timp.
Declarat neeligibil din cauza unei condamnări penale pe care o consideră orchestrată de Kremlin, Aleksei Navalnîi nu a putut să se prezinte la alegerile prezidenţiale.
Întrebat în seara realegerii sale cu privire la posibilitatea unei candidaturi după încheierea acestui termen, al patrulea în total, el a răspuns: 'Cred că glumiţi! Ce ar trebui să fac? Să rămân aici până la 100 de ani? Nu!'.
Fără o reformă constituţională, Putin nu va putea candida în 2024, Constituţia rusă interzicând mai mult de două mandate consecutive.
Potrivit experţilor, preşedintele rus ar putea profita de următorii şase ani pentru a-şi pregăti succesorul. Dar, pentru moment, omul forte al Rusiei nu a dat nici cel mai mic indiciu despre cine ar putea fi acesta.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!