Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum s-ar putea desfășura misiunea de salvare a copiilor blocați în peștera din Thailanda

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cei 12 adolescenți și antrenorul lor, blocați în peștera din Thailanda, au fost găsiți în viață, însă sunt foarte slăbiți. Misiunea de salvare ar putea dura câteva luni din cauza condițiilor din peșteră și a stării de sănătate a victimelor.

Primii salvatori care au intrat în contact cu captivii sunt doi scafandri britanici, aceștia înștiințând victimele că vor primi alimente și medicamentele necesare.

Aparent, cei din grup îi întreabă dacă vor fi scoși la suprafața.

Salvatori: “Nu, nu astăzi. Nu astăzi. Suntem doar doi din echipa noastră care am ajuns până la voi. Deocamdată am ajuns doar noi, dar mai vin și alții... Noi suntem primii”.

Unul dintre băieți se aude zicând - “Mâncare, mâncare, spuneți-le că ne este foame!”

Citește și
copii salvati
Copiii blocați într-o grotă din Thailanda, găsiți după nouă zile de captivitate. Starea acestora

Misiunea de salvare va fi una dificilă pentru că toate căile de acces în peșteră sunt blocate de ape și noroi, iar cei 12 copii nu știu să înoate. Armata a declarat că grupul ar putea aștepta în peșteră până la patru luni pentru ca inundațiile să scadă.

Care ar putea fi variantele misiunii de salvare:

Scufundări

"Aceasă variantă de a-i scoate prin scufundări este cea mai rapidă, dar este și cea mai periculoasă", a declarat Anmar Mirza, coordonatorul național al Comisiei pentru Salvarea Peșterilor americane, pentru BBC.

ScafandriI profesioniști au avut nevoie de mai multe ore pentru a ajunge la grup, după ce militarii au pompat o parte din apa din peșteră pentru a le facilita accesul către victime.

Salvatorii se tem că adolescenții se vor panica, iar probabilitatea ca o tragedie să se producă fiind mult mai mare în această situație.

Foraj

Autoritățile au încercat să găsească găuri în pereții peșterilor pentru a ajuta la scurgerea apei din inundații - deși roca groasă a îngreunat eforturile acestora.

S-a sugerat, de asemenea, că forarea ar putea fi o altă modalitate de a ajunge la băieți și de a-i ajuta. Însă, pentru ca această variantă să funcționeze, ar trebui să fie construite noi drumuri deasupra peșterilor pentru a permite accesul în zonă a echipamentele de foraj necesare pentru a perfora stâncă.

Reaprovizionarea

Într-o conferință de presă, guvernatorul Chiang Rai, a declarat că va continua să trimită medicii și asistenții medicali pentru a verifica sănătatea băieților și a antrenorului lor, pe măsură ce apele se vor retrage.

"Dacă medicii spun că starea lor fizică este suficient de bună pentru a fi mutați, salvatorii vor interveni și îi vor scoate din peșteră", a spus el.

Oficialul a mai adăugat că sănătatea lor este o preocupare serioasă. "După nouă zile fără hrană, trebuie să urmărim alimentația lor și să-I ajutăm cu hrană bogată în vitamine și proteine pentru a-și reface puterile".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult