Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce spun analiștii despre summit-ul NATO de la Washington. Alianța se mobilizează. „Dacă ne atacă, vor fi atacați de noi toți”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Summitul NATO de la Washington a fost „un mare succes” spune președintele american Joe Biden.

Deciziile luate de liderii NATO arată că Occidentul se pregătește pentru tensiuni și poate chiar pentru un conflict pe termen lung cu regimuri autoritare precum Rusia, China sau Iran.

În opinia analiștilor, țările NATO par hotărâte nu doar să descurajeze eventuale intenții agresive, ci să fie gata de luptă, cât mai rapid.

Liderul de la Casa Albă a încheiat summitul cu o conferință de presă, în care l-a numit pe Vladimir Putin... „nebun criminal”.

Joe Biden, președintele SUA: „Pentru cei care credeau că vremea NATO a trecut, s-au lămurit atunci când Putin a invadat Ucraina. Unele dintre cele mai vechi și profunde spaime ale europenilor au revenit la viață. Pentru că, din nou, un nebun ucigaș era în marș. Dar, de data aceasta, nimeni nu s-a lăsat intimidat să ofere conciliere”.

Citește și
Ce spune Mircea Geoană despre asistența militară pe care o vom oferi Ucrainei. Ce nu va trimite România
Ce spune Mircea Geoană despre asistența pe care o vom oferi Ucrainei. „Sunt absolut convins”

La finalul summitului NATO de la Washington, un lucru e cert: alianța se mobilizează.

Au fost luate decizii pentru a întări apărarea în statele din flancul estic, dar și pentru creșterea capacităților de producție de armament și muniție la nivelul fiecărui stat membru.

Vor fi sporite și abilitățile de apărare în fața agresiunilor hibride, în condițiile în care Rusia și-a întețit acțiunile împotriva statelor NATO.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Acțiuni ostile împotriva aliaților NATO, cu tentative de sabotaj, cu atacuri cibernetice, cu incendieri, cu diferite tipuri de acțiuni ostile împotriva membrilor NATO. Toate astea sunt parte a unui tipar, parte a unei campanii rusești”.

NATO a anunțat că a devenit operațională o nouă bază americană de apărare aeriană, aflată în nordul Poloniei, concepută pentru a detecta şi intercepta rachete balistice cu raza scurtă și medie. Este parte a unui scut antirachetă al NATO mai amplu, din care face parte și baza de la Deveselu.

Petr Pavel, președintele Republicii Cehe: „Pe termen scurt și mediu, miza este întarirea apărării anti-aeriene pe flancul estic al NATO. Fiecare țară va primi noi obiective de atins în materie de capacitate de apărare, inclusiv anti-aeriană”.

Pe de altă parte, începând din 2026, Statele Unite vor începe să desfăşoare temporar arme cu rază lungă de acţiune în Germania.

Între acestea, rachete de croazieră SM-6 și Tomahawk, precum și arme hipersonice în curs de dezvoltare, cu o rază mai mare decât capacităţile actuale din Europa. Președintele american Joe Biden a expus, pe scurt, doctrina de apărare a NATO.

Joe Biden, președintele SUA: „Dacă atacă pe unul dintre noi, vor fi atacați de noi toți. Acest mesaj este cea mai bună modalitate de a descuraja agresiunea și de a preveni războaiele de la bun început”.

În replică, adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, a declarat că Rusia va răspunde în primul rând militar la decizia SUA de a desfășura rachete Tomahawk în Germania.

Cât despre Ucraina, președintele Zelensky s-a declarat mulțumit de promisiunile aliaților, dar speră ca țara lui să poată folosi armele occidentale pentru a lovi și mai adânc pe teritoriul Rusiei.

Volodymyr Zelensky, președintele Ucrainei: „Dacă vrem să câștigăm, dacă vrem să triumfăm, dacă vrem să ne salvăm țara și să o apărăm, toate restricțiile trebuie ridicate”.

Unul dintre cele mai frapante aspecte discutate la Washington privește China. Liderii NATO și-au exprimat profunda îngrijorare provocată de apropierea dintre Beijing și Moscova. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „China este principalul facilitator al războiului pentru că livrează Rusiei unelte, echipamente cu uz dual, microelectronice, tot ce are Rusia nevoie pentru a fabrica rachete, bombe, avioane și alte sisteme folosite împotrivă Ucrainei”.

Aceste acuzații fară echivoc au stârnit un răspuns furios din partea Chinei, care a acuzat NATO că „instigă la confruntare”. Lin Jian, purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Externe: „Declarația finală a summitului NATO de la Washington dă pe dinafară de retorică beligerantă. Frazele referitoare la China sunt pline de provocări, minciuni și calomnii. Le respingem cu fermitate”.

Tensiunile din regiunea Asia-Pacific sunt îngrijorătoare pentru Alianță, iar discuțiile au avut în vedere și relația cu China, mai ales că la summit au participat și liderii unor aliați din zonă, precum Japonia, Coreea de Sud, Australia.

Împreună cu NATO, au fost lansate noi proiecte în domenii ca dezinformarea, securitatea cibernetică și inteligența artificială.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult