Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum profită Putin de dependența globală de produsele nucleare rusești. SUA și Europa au virat Rusiei 1,7 miliarde de euro

SUA și aliații săi europeni importă cantități uriașe de combustibil nuclear și compuși din Rusia, oferind Moscovei venituri de sute de milioane de dolari în timp ce poartă război în Ucraina, scrie AP.

Vânzările, care sunt legale și neafectate de sancțiuni, au stârnit alarme din partea experților în neproliferare și a oficialilor care spun că importurile ajută la finanțarea dezvoltării arsenalului nuclear al Moscovei și complică eforturile de a reduce abilitățile Rusiei de a lupta în război.

Dependența de produsele nucleare rusești – folosite mai ales pentru a alimenta reactoarele civile – lasă SUA și aliații săi deschiși la deficit de energie dacă președintele rus Vladimir Putin ar întrerupe aprovizionarea. Provocarea este probabil să devină mai intensă, pe măsură ce acele națiuni încearcă să stimuleze producția de energie electrică fără emisii pentru a combate schimbările climatice.

„Trebuie să dăm bani oamenilor care fac arme? Este absurd”, a spus Henry Sokolski, director executiv al Centrului de Educație pentru Politici de Nonproliferare din Washington. „Dacă nu există o regulă clară care să împiedice furnizorii de energie nucleară să importe combustibil din Rusia – și este mai ieftin să-l obții de acolo – de ce nu ar face-o?”

Rusia a vândut aproximativ 1,7 miliarde de dolari în produse nucleare firmelor din SUA și Europa, potrivit datelor comerciale și experților. Achizițiile au avut loc în timp ce Occidentul a impus sancțiuni severe asupra Moscovei în urma invaziei sale din 2022 a Ucrainei, blocând importurile de produse de bază rusești precum petrol, gaze, vodcă și caviar.

Cu toate acestea, Occidentul a fost reticent în a viza exporturile nucleare ale Rusiei, deoarece acestea joacă un rol cheie în menținerea reactoarelor în funcțiune. Rusia a furnizat industriei nucleare din SUA aproximativ 12% din uraniul său anul trecut, potrivit Administrației americane de informații privind energia. Europa a raportat că a primit aproximativ 17% din uraniu în 2022 din Rusia .

Dependența de energia nucleară este de așteptat să crească pe măsură ce națiunile adoptă alternative la combustibilii fosili. Centralele nucleare nu produc emisii, deși experții avertizează că energia nucleară vine cu riscul de topire a reactorului și provocarea de a stoca în siguranță deșeurile radioactive. Există aproximativ 60 de reactoare în construcție în întreaga lume - încă 300 sunt în faza de planificare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult