Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum funcționează sistemul de protecţie împotriva inundațiilor de la Veneția. Construcţia lui a costat 6 miliarde de euro

Your browser doesn't support HTML5 video.

După zeci de ani în care s-au trezit în fiecare an cu oraşul inundat de mai multe ori, veneţienii au în sfârşit, motive de bucurie.

Sistemul de protecţie la inundaţii, o investiţie de câteva miliarde de euro, este în faza de testare şi, cel puţin până acum, şi-a dovedit eficienţa. Asta spre mulţumirea localnicilor, dar şi a turiştilor care în această perioadă erau nevoiţi să stea mai mult în... gondole decât pe aleile oraşului.

De la începutul lunii şi până acum, "Moise" - sistemul de protecţie împotriva inundațiilor instalat în largul lagunei veneţiene, a fost ridicat de patru ori şi a protejat cu succes oraşul.

Construcţia lui a costat în jur de 6 miliarde de euro, lucrările au întârziat zeci de ani şi au fost marcate de scandaluri de corupţie şi de bugete depăşite. Acum sistemul este oficial în probe.

Iar localnicii sunt mulţumiţi. Claudia e proprietara unui magazin de bijuterii din Piaţa San Marco, unul dintre locurile frecvent inundate până acum.

Claudia Bertoldi, proprietară magazin: „Nu au fost inundaţi anul acesta pentru că barierele au fost ridicate şi am scăpat. Nici ieri, nici astăzi nu a intrat apă în magazin. De obicei, când ajunge la 95 de centimetri, deja ne inundă. Noaptea trecută nivelul a trecut de 138 de centimetri şi magazinul e uscat, deci funcţionează.”

În apropiere, terasa unestei cafenele e deschisă pentru turiştii care vor să savureze în linişte o cafea, într-una dintre cele mai cunoscute pieţe din lume.

Massimo Milanese, Lavena Café Director: „E puţin cam devreme să spunem că am scăpat, pentru că barierele trebuie să funcţioneze atunci când avem nevoie de ele. Ştim că nu sunt încă finalizate, dar sperăm că vor fi folosite mai des.”

După inundaţiile devastatoare din 2019, guvernul italian a preluat controlul proiectului şi a grăbit lucrările. Anul trecut, barierele au început să fie activate, dar sunt puse în funcţiune doar când apa depăşeşte 1,3 metri. Asta înseamnă că piaţa San Marco nu scapă complet de probleme - se inundă atunci când nivelul apei creşte cu 80 de centimetri, aşa cum s-a întâmplat chiar în urmă cu câteva săptămâni.

Chiar şi aşa, pentru localnici, barierele au rezultate vizibile.

Ivo Antonangelli: „Mai e ceva, apa care intră (în oraş) atunci când mareea atinge 1,15 metri, dar e necesar din motive naturale, curăţă totul în jurul Veneţiei.”

Veneţia este unul dintre oraşele cele mai vulnerabile la schimbările climatice. Din cauza creşterii nivelului mării, oraşul-lagună a fost inundat tot mai des în ultimele decenii. Potrivit cercetătorilor, Veneţia va dispărea sub ape până la sfârşitul secolului, dacă încălzirea globală continuă în acelaşi ritm.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult