Cum explică Israelul imaginile cu bărbați palestinieni dezbrăcați care se predau: ”Trebuie să creștem presiunea”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Doar că atacurile israeliene necontenite condamnă populația civilă din Fâșia Gaza la foamete.
Atenție, urmează imagini cu un puternic impact emoțional!
Imagini noi, postate pe internet, surprind numeroși bărbați - în lenjerie intimă - aliniați lângă o clădire din tabăra de refugiați Jabalia.
Pășind încet, cu mâinile în aer, unul dintre ei pune pe trotuar o pușcă de asalt. Israelul a recunoscut că a luat prizonieri.
Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene: „(Teroriștii) care s-au predat au depus arme și echipament.”
Și a confirmat informația că un ostatic a murit, dar spune că încă anchetează circumstanțele decesului.
Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene: „Sahar a fost ucis de organizația teroristă Hamas. Încă strângem detalii despre locul unde și-a pierdut viața.”
Armata israeliană are tot mai multe confruntări cu grupuri de teroriști, ascunși în ruinele clădirilor din enclavă.
Imagini surprinse tot în Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza, arată un schimb de focuri intens, soldat cu moartea unor luptători Hamas.
„Priviți spre ferestre - e un individ cu un lansator de grenade.”
Aviația Israelului a continuat să bombardeze peste tot în Gaza, inclusiv în zone din sudul enclavei, indicate anterior ca fiind sigure pentru civili. Atacurile intense îngreunează sau, în unele cazuri, fac imposibilă distribuirea ajutoarelor umanitare.
9 din 10 familii petrec și 24 de ore fără să mănânce, spun reprezentanții unei agenții ONU.
Palestinian: "Îmi doresc să fi murit în nordul Fâșiei Gaza, să fi stat în casele noastre și să fi murit acolo. Ar fi fost mai bine decât traiul de acum.”
Organizațiile umanitare acuză Israelul că, deși îi trimite pe civili către așa numite perimetre sigure, nu depune eforturi pentru a le asigura resursele necesare. Israelienii se apără și spun că reprezentanții agențiilor internaționale nu colaborează pentru improvizarea unor tabere de refugiați, ca să nu dea impresia că susțin operațiunea militară.
În acest context, Benjamin Netanyahu a ținut să mulțumească Statelor Unite, printr-un mesaj public, pentru că a blocat prin veto o rezoluție ONU care cerea un armistițiu umanitar urgent.
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: ”Eliminarea Hamas și încheierea războiului menit să elimine Hamas. Prin urmare, Israelul va continua acest război just menit să distrugă Hamas.”
Ostaticii israelieni ajunși acasă lansează noi și noi apeluri emoționante pentru eliberarea celorlalți prizonieri.
Itay Regev, ostatic eliberat: „Zilele par o eternitate (în captivitate), condițiile sunt extrem de dificile: foamea, dorul de familie, presiunile psihice.”
Maya Regev, ostatică eliberată: „Fiecare zi în Gaza e un iad. Simți o teamă viscerală, nu poți dormi.”
Itay Regev, ostatic eliberat: ”Avem un prieten Omer (ostatic în Gaza) de care ne e foarte dor."
La Tel Aviv, alături de mii de oameni, tatăl lui Omer a cerut guvernului să reia de urgență negocierile cu Hamas.
Shai Wenkert, tatăl lui Omer: „Timp de 22 de ani m-am asigurat că nimic rău nu i se poate întâmpla și acum, țara mea, țara lui, nu l-a protejat.”
În mâinile teroriștilor se află și Liri, o tânără de 18 ani.
Eli Albag, tatăl unei ostatice: ”Spuneți-mi cum pot dormi ca tată când ea e în tuneluri, în întuneric? Cum îmi pot proteja fiica?”