Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum au devenit ambulanțele din Gaza ținte pentru armata israeliană. Rolul pe care le au pentru teroriștii Hamas

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Gaza nu va fi o încetare a focului, nici măcar temporară, pâna când Hamas nu eliberează toți ostaticii”, spune premierul israelian. Asta deși inclusiv americanii vor să discute despre pauze umanitare.

Ministerul nostru de Externe a anunțat, vineri, că printre ostaticii deținuți de Hamas în Gaza sunt încă doi care au dublă cetățenie română și israeliană, pe lângă cei patru cunoscuți până acum.

Între timp, apar semnale ce arată că situația poate să devină oricând mult mai gravă. Temutul lider Hezbollah amenință că toate opțiunile sunt dechise, inclusiv o escaladare a conflictului la granița Israelului cu Libanul.

Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.

La lăsarea nopții, orașul Gaza mai e luminat doar de exploziile rachetelor. Două asemenea proiectile, lansate vineri seară de Hamas spre ținte din sudul Israelului, au căzut pe un deal unde se adunase un grup de jurnaliști. Nimeni nu a fost ucis, dar s-a răspândit rapid panica.

Citește și
fasia gaza
ONU: Femeile şi copiii „suportă în mod disproporţionat povara” războiului din Gaza
Ambulanțe atacate de israelieni, în Gaza

Vineri, aviația israeliană a bombardat mai multe ambulanțe, în apropierea celui mai mare spital din Gaza. Potrivit Tel Avivului, gruparea Hamas folosește ambulanțele pentru a transporta militanți dintr-o parte în alta a Fâșiei Gaza. În plus, spitalul Al Shifa ar fi folosit pe post de cartier general al Hamas, pentru că oferă protecție în fața atacurilor israeliene. În exploziile înregistrate aici au murit și câțiva civili, potrivit autorităților palestiniene.

Tot vineri, cel puțin 20 de persoane au fost ucise într-o școală transformată în adăpost în zona taberelor de refugiați, un loc bombardat de mai multe ori în ultimele zile.

Palestinian: „Aici este o tabără de refugiați, foarte dens populată. Acesta este o casă, unde au lovit, aceasta este o casă o altă casă, o altă casă. Erau numai case aici și toate au fost puse la pământ”.

Armata israeliană susține că vizează infrastructura teroristă Hamas, mai ales tuneluri și lansatoare de rachete. Și că încearcă pe cât posibil sa evite pierderile de vieți omenești.

Între timp, se dau lupte crâncene pe teren în diferite locuri din interiorul orașului Gaza, ruinat de bombardamente.

Soldat: „Teroriștii Hamas au sărit din tuneluri, ne-au atacat din mai multe părți, au tras cu proiectile reactive spre noi și au încercat să ajungă la 'Namerul' nostru (transportor blindat) și să plaseze explozivi”.

Forțele israeliene au pierdut cel puțin 23 de soldați de la începutul invaziei terestre.

Luptele urbane printre ruinele din Gaza sunt complicate de prezența a mii de civili, dar și din cauza celor peste 240 de ostatici ținuți de Hamas în diferite ascunzători.

Israelienii sunt aproape să încheie operațiunea de izolare a orașului Gaza de restul teritoriului palestinian.

Daniel Hagari, purt. cuv. armata israeliană: „Sunt două Gaza acum. Cea din sud, unde ducem și îi concentrăm pe toți refugiații care au venit încoace și unde permitem ajutoarele umanitare. În același timp, efectuăm și atacuri acolo. Orice terorist care ajunge acolo va fi atacat. E o zonă mai sigură, în timp ce suntem concentrați în luptele grele din nord”.

Liderul Hezbollah s-a dezlănțuit

Pe acest fundal, liderul grupării șiite libaneze Hezbollah a ținut vineri un discurs televizat în care a amenințat Israelul cu repercusiuni, dar a subliniat că organizația sa nu a fost implicată în planificarea atacurilor.

Sayyed Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah: „Toate posibilitățile pe frontul din Liban sunt deschide. Orice se poate întâmpla și suntem gata să folosim tot ce avem la dispoziție. Temerile că acest conflict se va transforma într-un război regional se pot adeveri. Flotele voastre (americane) din Mediterana nu ne sperie. Și vă spun că noi avem pregătit un răspuns pentru aceste flote cu care ne amenințați”.

Hezbollah a intrat în război imediat după atacul Hamas din Israel, a spus șeicul Nassrallah, care susține că raidurile sângeroase din Israel, de pe 7 octombrie, au fost o operațiune sută la sută palestiniană.

Dr. Julie Norman, profesor asociat în politică și relații internaționale, University College London: „Cred că este un mesaj foarte clar din partea Hezbollah și a Iranului, care spun că atacul nu a fost coordonat direct de ei. Asta pare să sugereze că ei, dar și alți actori din regiune, încearcă să păstreze conflictul limitat la Gaza, fără să permită ca lucrurile să evolueze mai mult decât e cazul”.

De la Tel Aviv, premierul Netanyahu a avertizat Hezbollah să renunțe la atacurile asupra militarilor israelieni, la granița cu Libanul: „În legătură cu Nordul, voi repeta și le voi spune inamicilor noștri: Nu ne puneți la încercare. O greșeală vă va costa foarte scump. Pentru o greșeală veți plăti un preț pe care nici nu vi-l puteți imagina”.

De așteptat, Nasrallah a tunat și a fulgerat împotriva Statelor Unite. „SUA sunt de vină pentru tot ce se intampla in Gaza” - a declarat liderul Hezbollah - „pentru că Israelul este doar unealta americanilor”. Deși secretarul de stat american - sosit în Israel pentru a treia oară în mai puțin de o lună - a discutat cu guvernul Netaniahu despre pauze temporare umanitare în luptele din Gaza. Asta după ce Congresul american tocmai a aprobat un ajutor de 14,3 miliarde de dolari pentru Israel.

Antony Blinken, secretarul de stat: „Credem că eforturile (de a aduce ajutoare în Gaza) vor fi ajutate de pauzele umanitare, aranjamente pe teren care măresc securitatea civililor și permit livrarea cu eficiență sporită a ajutoarelor umanitare”.

Chiar dacă vorbesc despre soluții diplomatice și pauze umanitare, americanii rămân în alertă. Cele două portavioane americane din Mediterană au făcut exerciții, pentru a se pregăti de orice situație, mai ales că Hezbollah a amenințat direct flota americană cu represalii.

Punctul de frontieră Rafah, redeschis

Singurii care pot scăpa din iadul din Gaza, trecând in Egipt, prin punctul de frontieră Rafah, sunt străinii, palestinienii cu dublă cetățenie, și câteva zeci răniți, transportați cu ambulanțele în partea egipteană.

Pentru a treia zi la rând, punctul de frontieră Rafah a fost deschis pentru grupuri limitate, în conformitate cu acordurile încheiate cu medierea Qatarului. Nici pe lista de evacuari aprobată pentru astazi, nu figura vreun român. Majoritatea erau britanici, inclusiv socrii șefului guvernului scoțian, Humza Yousaf, care erau blocați în Gaza de la atacurile Hamas din 7 octombrie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult