Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum au ajuns rușii să fie respinși în Ucraina cu propriile lor tancuri. ”Putin schimbă generalii cum îmi schimb eu șosetele”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Miniștrii Apărării din țările aliate discută, marți, la Bruxelles despre ajutorul dat Ucrainei, inclusiv despre livrarea de avioane de luptă.

Între timp se dau lupte grele în nordul și estul țării. Orașul Bahmut este sub asediu, iar șeful NATO confirmă informațiile oficialilor ucraineni potrivit cărora a început ofensiva majoră a rușilor.

În patru zile, frontul s-a mutat cu aproape doi kilometri spre vest, pretinde Ministerul rus al Apărării. Totuși, reușitele forțelor invadatoare vin cu prețul unor pierderi foarte grele, iar bloggeri militari ruşi, chiar susţinători ai războiului, acuză comandanţii armatei ruse că repetă mereu aceleași greşeli tactice elementare, care duc la aceste pierderi mari. Dau exemplu asaltul eşuat în zona oraşului ucrainean Vuhledar, unde au fost distruse zeci de blindate ruseşti şi au fost ucişi sute de soldaţi dintr-o brigadă de puşcaşi marini.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate: „În mod evident, domnul Putin nu ia decizii bune. Armata rusă are în continuare aceleași probleme ca acum un an: chestiuni ce țin de logistică, de susținere, de lipsă de personal, coeziune a unităților armate. Aș putea continua la nesfârșit. Armata rusă încă se luptă cu probleme, iar acest lucru este confirmat și de faptul că (Putin) continuă să schimbe generali așa cum eu îmi schimb șosetele”.

Situaţia rămâne complicată și în apropiere de Soledar, un oraş cucerit de ruşi în ianuarie, dar ucrainenii nu renunță.

Citește și
Ramzan Kadîrov
Kadîrov anunță că ​Rusia poate cuceri Kievul, Harkovul și Odesa până la finalul anului. "Vom îndeplini obiectivul stabilit"

Natalia Nagorna, corespondent TSN: „Cel mai important lucru pe care toată lumea ni-l spune despre aceste tancuri este că ele sunt blindate rusești, care au fost capturate, iar acum operează împotriva rușilor”.

Soldat ucrainean: „Ne-am oprit să reîncărcăm tancul și vom porni din nou la drum”.

La Bahmut, poziţiile ucrainene au fost fortificate, iar potrivit comandaților din armata Ucrainei, doar personalul militar mai poate circula pe aici. Civilii care mai doresc să părăsească orașul, ar trebui să înfrunte focurile de armă, a declarat, luni, un comandant adjunct al batalionului.

La întâlnirea formatului Ramstein de marți de la Bruxelles, Ucraina speră să obțină mai multe arme, muniţii şi sprijin logistic, inclusiv o „platformă de avioane de vânătoare”, pentru a face față noii ofensive a rușilor.

Volodimir Zelenski: „Am ajuns la o înțelegere importantă cu Regatul Unit în ceea ce privește armele cu rază lungă de acțiune și necesitatea de a accelera livrarea tancurilor. Avem un acord important cu privire la artilerie și muniție. Ne-am înțeles și cu privire la pozițiile fiecăruia față de problema avioanelor de luptă moderne”.

Însă, luni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că Ucraina consumă în războiul cu Rusia mult mai multe muniţii decât poate Alianța să producă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult