Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum arată „Palatul lui Putin”. Proprietatea de pe Malul Mării Negre de 39 de ori mai mare decât Monaco

Your browser doesn't support HTML5 video.

La câteva ore după ce a fost arestat de autoritățile ruse, activistul Aleksei Navalnîi a ieșit la atac, prin colaboratorii săi.

Echipa disidentului rus a publicat o investigație de aproape două ore, în care este prezentată o proprietate uriașă de pe litoralul Mării Negre. Domeniul i-ar aparține lui Valdimir Putin. Purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin respinge însă acuzațiile.

La 24 de ore după ce Aleksei Navalnîi a ajuns la închisoare pentru 30 de zile, echipa activistului a publicat online o investigaţie în care apare aşa-numitul "palat al lui Putin" - o proprietate uriaşă pe malul Mării Negre.

Navalnîi susţine că întreaga moşie - de 39 de ori mai mare ca Principatul Monaco - a fost finanțată printr-un sistem elaborat de corupție în care sunt implicați apropiații lui Putin.

Aleksei Navalnîi: „Fără să exagerăm, este cea mai secretoasă şi păzită proprietate din Rusia. Nu e o casă la ţară sau o reşedinţă. E un întreg oraş, sau mai degrabă un regat. Are ziduri de nepătruns, propriul port, gărzi, biserică, punct de control şi chiar un punct de trecere a frontierei. Este un stat separat înăuntrul Rusiei.”

Citește și
Aleksei Navalnîi
Opozantul rus, Aleksei Navalnîi, va fi judecat miercuri pentru defăimare

Ancheta, înregistrată înainte ca Navalnîi să fie arestat la întoarcerea în Rusia, prezintă imagini din dronă ale presupusei proprietăți, dar și planuri detaliate ale interiorului, despre care Navalnîi spune că au fost transmise echipei sale de unul dintre constructori. De asemenea, include imagini 3D cu interioare recreate pe baza planurilor și a altor surse.

Aleksei Navalnîi: „Dacă vă întrebaţi cât a costat palatul lui Putin de lângă Gelendzik, va fi foarte greu să dăm un răspuns, pentru că această proprietate cu tuneluri săpate în stâncă şi teren acoperit de hochei nu este de vânzare. Dar putem estima costurile minime, anume cât s-a cheltuit aici. În total, 100 de miliarde de ruble (1,3 miliarde de dolari). E ceea ce noi numim cea mai mare mită din lume.”

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dimitri Peskov, a respins acuzaţiile aduse de Navalnîi ca fiind nefondate. Luni, la o zi după ce s-a întors în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Motivul invocat este încălcarea condiţiilor unei condamnări cu suspendare, pe care primit-o în 2015, sub acuzația de spălare de bani. Analiştii politici sunt de părere că revenirea activistului în Rusia a fost o mişcare calculată.

Maria Lipman, expert politic: „Să rămână în străinătate, să devină un exilat politic, ar fi însemnat moartea lui Navalnîi ca politician. Liber sau după gratii, Navalnîi va continua să reprezinte o problemă pentru putere. Guvernul nu are o soluţie pentru el. Într-un fel, asta e principala realizare a lui Navalnîi. Rămâne de văzut dacă acest act de auto-sacrificiu al lui Navalnîi va avea un impact asupra societăţii ruse, dar nu cred să vedem vreo schimbare semnificativă în viitorul apropiat.”

Cât despre preşedintele rus, acesta a arătat că se pricepe de minune să deturneze atenția de la scandaluri, în acest caz, de la arestarea lui Navalnîi, cu o cascadorie. Cu pieptul dezgolit, Putin a luat parte la ritualul de Bobotează, după calendarul vechi. S-a scufundat în apa sloi pentru lepădarea de păcate. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, liderul rus a vrut să respecte tradiția ortodoxă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult