Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum arată terenul lăsat în urmă de rușii în retragere. Camerele cu termo-viziune detectează minele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rusia a lansat un atac major cu rachete în partea de vest și de nord-vest a Ucrainei aproape de frontiera cu Polonia și NATO.  

Sunt cel puțin trei morți și zeci de răniți, spun autoritățile. Mai ales că apărarea anti-aeriană a reușit să doboare doar 16 din cele 28 de rachete folosite.

La Liov rachetele ruseşti au lovit locuințe o grădiniţă și un centru sportiv. Alte proiectile au ţintit regiunea Volyn, situată la graniţa cu Polonia. A fost un atac masiv cu zeci de rachete și multe au trecut de apărarea antiaeriană ucraineană.

Pe frontul din regiunea Zaporojie, în sud, ucrainenii ar fi reușit să intre în Robotine, o localitate de importanță strategică pentru că acolo este unul dintre punctele fortificate din linia principală de apărare rusă.

Potrivit analiștilor de la Institutul american pentru Studiul Războiului, rușii ar fi suferit pierderi atât de grele, încât mută trupe dintr-o parte în alta pe linia frontului, ca să blocheze atacurile ucrainene.

Principala dificultate pentru trupele Kievului o reprezintă minele plasate de ruşi în număr uriaş. Recent, ucrainenii au descoperit o cale remarcabilă de a detecta capcanele.

La căderea serii, când aerul se răcoreşte, o dronă echipată cu termo-viziune detectează minele, punctele albe din aceste imagini. Prezenţa lor e vizibilă datorită contrastului dintre mine, care păstrează căldura soarelui de peste zi, şi terenul care se răceşte. Ucrainenii trimit apoi drone kamikaze să le neutralizeze.

Oleksandr, soldat: ”Într-un perimetru de 1000 de metri pe 300, am găsit 53 de asemenea capcane, „buchete” de grenade”.

Astfel stând lucrurile, ucrainenii s-au săturat să tot audă de cât de lent evoluează ofensiva lor.

Anton, soldat: ”Trecem prin foarte multe clipe de spaima pură. De fiecare dată când eşti pe teren trebui să-ţi învingi teama. N-are cine s-o facă pentru tine. Şi, dacă se duce altul în locul tău şi e rănit ori ucis, nu te poţi ierta”.

Între timp, Rusia a difuzat noi imagini de la inspectarea unei nave care transportă mărfuri, în Marea Neagră, duminică. În prealabil, au fost trase focuri de avertisment, cu arme automate, asupra navei Sukru Okan, sub pavilion Palau, după ce aceasta nu a răspuns somației de oprire, deși nu a fost clar de ce nava a fost inspectată atât de aproape de Turcia.

Dar barierele lingvistice au fost o problemă de comunicare. Ofițetul rus a vrut să știe de ce căpitanul vasului nu a oprit când i s-a cerut. Și a aflat, după ce i-a tradus echipajul, că nu a înțeles, de la început, care este ordinul.

Nava Sukru Okan este acum în raza portului Sulina.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult