Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum arată situația din Kursk la o săptămână după atacul Ucrainei. Reacția Rusiei: „A fost planificată cu participarea NATO”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trupele aeropurtate ale Ucrainei au publicat imagini spectaculoase surprinse în primele ore ale incursiunii din regiunea rusă, Kursk.

Montajul ilustrează operațiuni de deminare, străpungere a graniței, distrugere a liniilor defensive ale inamicului, și de capturare a prizonierilor. Dincolo de reușita militară cu impact psihologic, și de propagandă, semnificativ se înmulțesc întrebările despre obiectivele și riscurile acestei ofensive.

Chiar dacă secvențele au fost montate pentru a spori efectul dramatic, imaginile arata că forțele ucrainene au reușit ceea ce rușii nu au putut să facă în februarie 2024, în primele zile ale războiului: să desfășoare o operațiune de arme combinate - infanterie, forțe mecanizate, artilerie, apărare antiaeriană, geniști, comunicații, drone și logistica de sprijin.

Nick Paton Walsh, corespondent CNN: „Acesta este punctul de frontieră rusesc care a fost atacat masiv când ucrainenii au străpuns granița săptămână trecută. Granițele Rusiei sunt complet neapărate. Este remarcabilă libertatea cu care militarii ucraineni se deplasează pe aici. Nu par să se teamă de dronele care, în lunile trecute, le-au limitat enorm mișcările. Frapant la această ofensivă este volumul echipamentelor occidentale pe care le vedem trecând spre Rusia și înapoi”.

Reporter: „Te așteptai să se întâmple toate astea? Bărbat: Nu, nu ne așteptam la această operațiune. Există o misiune și o ducem la capăt fără discuții. Reporter: Care va fi rezultatul final? Bărbat: Nimeni nu vorbește despre asta acum”.

Citește și
armata ucraina
Avertismentul rușilor după incursiunea ucrainenilor în Kursk: „Lumea se află în pragul unui al Treilea Război Mondial”

„Ofensiva ucrainenilor este impresionantă pentru că dovedește culegerea de informații privind spațiul de luptă, manevre bine puse la punct, un plan privind prizonierii și coordonare între nivelul tactic și cel strategic", a comentat generalul american Mark Hertling, fost comandant al trupelor americane din Europa.

Într-o filmare separată vedem trupele aeropurtate ucrainene bombardând punctul de trecere al frontierei de la Sudja, un punct major de tranzit pentru gazul rusesc către Europa. În imagini îi vedem pe apărătorii ruși cum se predau dronelor pentru a nu fi uciși.

Nick Paton Walsh, corespondent CNN: „Rămâne totuși întrebarea: care e obiectivul incursiunii? Da, clar, l-au pus pe Vladimir Putin într-o situație extrem de stânjenitoare. Dar ucrainenii trimit unele dintre cele mai bune echipamente ale lor adânc în teritoriul Rusiei. Și, inevitabil, în mintea militarilor răsare întrebarea: Ce vom obține până la urmă?”

Jill Dougherty, profesor adjunct la Universitatea Georgetown: „Cât vor rămâne acolo? Dacă înaintează prea mult nu riscă să-i încercuiască rușii?”

John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicații strategice: „Am sesizat unele unități rusești mutate de la operațiunile din Ucraina către regiunea Kursk. Dar nu pot spune cu certitudine de câți oameni e vorba și care le sunt intențiile.”

Unul dintre oamenii de încredere ai lui Vladimir Putin a acuzat vineri NATO și mai ales Statele Unite de implicare directă în asaltul transfrontalier al Ucrainei.

„Incursiunea Ucrainei a fost planificată cu participarea NATO şi a serviciilor speciale occidentale, fiind determinată de conştientizarea de către Kieva colapsului său iminent. Fără participarea şi susţinerea directa a Statelor Unite, Kievul nu ar fi îndrăznit niciodată să pună piciorul pe teritoriul Rusiei", a declarat Nikolai Patruşev. Atât oficiaii de la Casa Alba, cât și cei de la Pentagon, oficialii oferă răspunsuri evazive.

Sabrina Singh, secretar de presă adjunct al Pentagonului: „Și, în general, Pentagonul ține legătură cu ucrainenii, ca să le putem înțelege obiectivele.”

John Kirby, Coordonator al Consiliului Național de Securitate pentru comunicații strategice: „Nu sunt în măsură să vorbesc despre intențiile ucrainenilor și nu am să comentez despre capacitatea lor de a-și atinge obiectivele, oricare ar fi acestea”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult