Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum arată și ce pot face dronele de 680 de milioane de euro cumpărate de Armata Română

Primele aparate de zbor fără pilot vor intra în dotarea Armatei Române în 2023. Dronele militare sunt achiziționate de la companii din Israel, Marea Britanie și Turcia, scrie Radio Europa Liberă.  

Ministerul Apărării Naționale (MApN) încearcă să doteze Armata Română cu mai multe tipuri de drone militare de la începutul anului 2020.

În 2022, ministerul a reușit să încheie sau să înceapă procedurile pentru ca în următorii cinci ani aviația să aibă la dispoziție minimum 39 de drone produse de companiile Thales, Elbit sau turcii de la Bayraktar. Pentru ele, în total, statul român va cheltui 680 de milioane de euro, fără TVA.

Printre achizițiile demarate de MApN se numără și cea privind achiziția unor aparate de zbor fără pilot (UAV). După doi ani de amânări, MApN a anunțat că Elbit Systems a câștigat contractul, compania israeliană fiind și singura care a depus o ofertă, de 380 de milioane euro, plus TVA.

Contractul a fost încheiat pe 20 decembrie între Elbit și Romtehnica SA București, compania națională care se ocupă de înzestrarea Armatei Române. Romtehnica este o societate deținută de Ministerul Apărării.

Ministerul a transmis că acordul-cadru are o durată de cinci ani și prevede furnizarea, prin contracte subsecvente, a cel mult șapte sisteme UAS Watchkeeper X.

„Furnizarea celor șapte sisteme UAS Watchkeeper X, care vor intra în dotarea Armatei României, se va realiza în condițiile protejării interesului esențial de securitate al statului român, compania Elbit Systems Ltd fiind obligată, conform acordului încheiat, să realizeze și să consolideze pe teritoriul național, la nivelul unor operatori economici din industria de apărare, o capacitate de producție, integrare, testare și mentenanță în domeniul militar pentru sistemele livrate”, au explicat reprezentați ai ministerului român al Apărării.

Citește articolul integral AICI

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult