Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum arată prima fermă verticală din lume. Este amplasată într-un tunel

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tehnologia şi agricultură se îmbină perfect în prima fermă verticală din lume aflată într-un tunel.

Este vorba despre o instalaţie high-tech construită într-un tunel de pe o autostradă scoasă din uz din Coreea de Sud. Astfel de ferme ar putea deveni o soluţie în viitor pentru că pun culturile la adăpost de vremea extremă provocată de încălzirea globală.

Dacă cineva ar ajunge din greşeală în acest loc, nu s-ar gândi o clipă că se află într-o fermă. Lumina roz împrăştiată de mii de LED-uri ţine loc de soare, iar zumzăitul gâzelor şi ciripitul păsărilor au fost înlocuite cu muzică clasică în surdină. Totul se întâmplă la 190 de kilometri sud de Seul, într-un tunel construit în 1970 pentru o autostradă, dar scos din uz în 2002.

Dave Suh, director tehnic: „Am reuşit să construim prima şi cea mai mare cultură de plante într-un tunel. Am profitat de temperatura constantă, favorabilă creşterii plantelor tot anul."

Citește și
porci
Operațiune fără precedent de luni, în România: 140.000 de porci vor fi uciși

Pe o suprafaţă de 2.300 de metri pătraţi sunt cultivate, în panouri verticale, cu rădăcinile în apă, 60 de soiuri de plante, în special legume. Pentru că este un mediu controlat, 42 dintre acestea sunt cultivate fără a folosi pesticide sau erbicide. Aşa ar putea arăta în viitor agricultura, mai ales dacă episoadele de vreme extremă devin tot mai dese, după cum preconizează experţii.

Son Jung Eek, profesor de agronomie Universitatea din Seul: „Pentru o producţie stabilă, este nevoie de un control adecvat al mediului. Fermele inteligente fac posibil un asemenea control, ceea ce poate reprezenta un mare avantaj pentru agricultură."

Doar că fermele inteligente costă mult de obicei. Sud-coreenii au reuşit totuşi să reducă la jumătate costurile de construcţie folosind tunelul abandonat. Iar senzorii care măsoară temperatura, umiditatea şi dioxidul de carbon ajută la reducerea costurilor operaţionale.

Aşa că, recolta din aceasta fermă poate fi vândută la preţuri mai mici decât cele ale fructelor şi legumelor organice.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult