Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum ar putea von der Leyen să câștige alegerile și să-și piardă totuși slujba

Partidul lui Ursula von der Leyen și-a petrecut cea mai mare parte a anului condamnându-i pe Verzi ca fiind eco-extremiști. Acum poate avea nevoie de ei pentru a supraviețui, scrie Politico.

Președintele Comisiei Europene și principalul candidat pentru Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta a încheiat numărătoarea voturilor de duminică cu o majoritate subțire, despre care mulți se așteaptă că se va dovedi a fi un miraj.

Asta o lasă cu câteva căi pentru a câștiga un al doilea mandat de cinci ani la conducerea executivului UE, dintre care cea mai evidentă este o alianță care se întinde de la conservatorii ei care stimulează industria până la Verzii îngrijorați de climă.

Abacul Parlamentului European este fin echilibrat pentru von der Leyen, după ce un val de extremă dreapta a strâns centrul.

Are nevoie de 361 de europarlamentari care să o aprobe pentru un al doilea mandat; coaliția de grupuri centriste care a ales-o ultima dată — propriul ei PPE, Socialists & Democrats de centru-stânga (S&D) și liberalul Renew — a câștigat aproape 400 de locuri.

Dar oficialii de partid se așteaptă ca cel puțin 10% dintre acești europarlamentari să nu voteze pentru von der Leyen, refuzându-i majoritatea.

Dacă șefa UE nu poate obține suficiente voturi de la cele mai mari trei grupuri pentru a trece, ea se confruntă cu următoarele alegeri:

- să caute sprijin din partea Verzilor, care doresc garanții climatice pe care PPE le va urî;

- să se întâlnească cu partidul de extremă dreapta al premierului italian Giorgia Meloni și să riște să-și piardă coaliția;

- sau ambele și să spere că toată lumea pur și simplu decide că ar prefera să o susțină pe ea decât alte alternative.

Verzii au pierdut mai mult de un sfert din mandatele sale, deoarece problema climatică a dispărut din preocupările alegătorilor.

Cu toate acestea, Verzii și PPE a lui von der Leyen sunt o căsătorie aranjată slabă în cel mai bun caz - și un divorț care așteaptă să aibă loc în cel mai rău caz.

Europarlamentarul olandez Bas Eickhout, candidatul principal al Verzilor, a declarat pentru POLITICO că partidul său vrea garanții că von der Leyen nu va atinge legile Green Deal existente.

PPE vrea să facă exact asta - să atingă Green Deal.

Încadrarea acestor două poziții aparent ireconciliabile va fi „cea mai mare provocare”, a spus Eickhout.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult