Cum afectează virusul din China economia la nivel mondial. Situația poate deveni critică
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Multe companii din Vest, care depind de fabricile din China, sunt cu stocurile epuizate, însă impactul asupra economiei ar putea fi mult mai mare.
Autorităţile de la Beijing au cerut tuturor fabricilor şi companiilor chineze să-şi reia producţia la capacitate maximă, în ciuda riscurilor de îmbolnăvire.
După săptămâni întregi în care companiile chineze au stat pe linie moartă, autorităţile de la Beijing le-au cerut să înceapă cât mai repede producţia, la nivelul dinaintea izbucnirii epidemiei.
Ou Xiaoli, Comisia de Dezvoltare Naţională: „Îi încurajăm pe cei care nu operează încă la capacitate maximă să facă asta cât mai repede posibil. Îi încurajăm să înceapă producţia în schimburi, două-trei pe zi, astfel încât fabricile să funcţioneze non-stop.”
Se redeschid fabricile
Pesemne pentru a-i încuraja pe oameni, însuşi preşedintele Xi Jinping și-a făcut apariția într-un cartier din Beijing și a vizitat un spital.
Oficialii chinezi sunt de acord că redeschiderea fabricilor şi a centrelor comerciale vă aduce cu sine şi riscuri crescute de răspândire a virusului. Cu toate astea, alternativa este mai periculoasă, spun ei.
Cong Liang, Comisia de Dezvoltare Naţională: „Dacă nu pornim producţia, pe termen scurt vor fi afectate stocurile de echipamente medicale şi alte necesităţi pentru zonele lovite de virus. Pe termen lung, va fi afectată aprovizionarea cu toate tipurile de materii prime, iar controlul şi prevenirea vor deveni nesustenabile.”
Îngheţarea sau după caz încetinirea producţiei din China au avut un impact major asupra lanţului global de aprovizionare. Marile mărci, de la producătorii de mașini până la giganții tehnologici, au dificultăți în a-și fabrica și livra produsele la termen.
Situația României
În ceea ce ne priveşte, Banca Naţională a României consideră situaţia din China un risc care poate provoca scumpiri ale produselor de pe piaţă. Mugur Isărescu spune că nu are deocamdată un impact calculat.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Incertitudini sporite (n.r. la adresa inflaţiei) generează și dinamica scăzută a economiei zonei euro și a celei globale, precum și creșterea riscurilor la adresa perspectivei acestora, inclusiv pe fondul epidemiei de coronavirus.”
În 2018, România a importat din China bunuri de peste 5 miliarde de euro, iar în primele 11 luni ale anului trecut - de 4,2 miliarde de euro.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!