Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum a reușit un cerșetor român din Irlanda să convingă doi pensionari să-i dea economiile lor de-o viață, de 330.000 de euro

Un cerșetor român din Irlanda a reușit să păcălească doi pensionari să-i ofere, treptat, economiile lor de-o viață, valoarea totală a prejudiciului ridicându-se la incredibila sumă de 330.000 de euro.

 

”A fost o exploatare nemiloasă a doi nevinovați”, a declarat judecătorul Sean O Donnabhain de la Curtea Penală a Circuitului Cork, care l-a condamnat pe românul Brăduț Ioșca la 6 ani de închisoare, scrie Irish Examiner.

Românul în vârstă de 39 de ani, care cerșea pe străzile din Cork, a vizat doi oameni în vârstă din oraș, cărora le-a spus de-a lungul timpului povești inventate despre suferințele sale și i-a convins astfel să-i predea, treptat, întregile lor economii de-o viață, în valoare totală de 330.000 de euro.

Bărbatul a cheltuit toți bani pe pariuri online, mai scrie sursa citată.

Citește și
Kanghua Ren
Pedeapsa primită de tânărul care și-a bătut joc de un cerșetor român. Ce i-a dat să mănânce

Victime i-au fost un bărbat de 69 de ani, de la care a obținut 207.000 euro și o femeie în vârstă de 74 de ani, de la care a furat 123.000 de euro.

Mai mult chiar, femeia nu numai că i-a oferit toți banii pe care îi avea, dar s-a mai și împrumutat cu 15.000 de euro pentru a-i da și mai mulți, împrumut pentru care plătește și acum.

 

Ce motive a invocat de-a lungul timpului

 

În motivarea condamnării, judecătorul a spus că acuzatul nu numai că și-a escrocat victimele, dar nu a dat niciun semn de remușcare.

Sergentul Ailish Murphy a verificat diferitele povești spuse de inculpat în cursul anchetei și a stabilit că niciuna dintre ele nu este adevărată.

Astfel, românul le-a spus că este sârb, iar mama lui din Serbia a murit și avea nevoie de bani pentru înmormântare. În realitate, mama sa trăiește bine mersi, tot în Irlanda.

Apoi, le-a zis că este bolnav de cancer și are nevoie de un tratament costisitor pe care îl poate urma numai în Franța. Evident, cerșetorul nu a avut niciodată cancer.

Cu altă ocazie a spus că își va vinde casa din Serbia, dar avea nevoie de 108.000 de euro pentru a-și putea plăti înainte ipoteca bancară.

Le-a mai spus că are nevoie de bani pentru a obține cetățenia irlandeză, dar nu a aplicat niciodată pentru aceasta.

Apoi, a mai cerut bani pentru că proprietarul îl dădea afară de unde stătea, pentru bolile sale, pentru creșterea copiilor, toate nevoile fiind, de fapt, inventate.

Singura adevărată era că, de fiecare dată când a primit bani de la victimele sale, i-a risipit imediat la jocurile de noroc online.

Pe de altă parte, avocatul românului, Tom Creed, a declarat că inculpatul nu a fost niciodată agresiv cu victimele, dar a fost persistent, iar acestea au fost foarte caritabili față de el.

Cerșetorul român a fost atât de convingător, încât bărbatul escrocat l-a invitat la un moment dat să ia cina alături de familia sa, de Crăciun.

 

Judecător: Mărturia victimelor ”îți frânge inima”

 

„Pe parcursul acestei anchete, el nu a arătat nici o remușcare pentru acțiunea sa sau pentru dificultățile financiare în care se află acum părțile vătămate. În timpul interviului, el a inventat o poveste în care se afla într-o relație homosexuală cu una dintre victime și că vor fugi împreună în Serbia, ceea ce era nejustificat și neîntemeiat”, a mai spus polițistul.

Românul și-a perfecționat tehnica de-a lungul anilor, profitând de compasiunea, bunătatea și vulnerabilitatea victimelor și arătându-se total nesimțitor față de suferința produsă acestora.

Cerșetorul le povestea ambelor victime despre nevoia sa uriașă de bani, pe care promitea de fiecare dată că îi va înapoia. Iar la început chiar a făcut acest lucru, cu sume mici de bani, pentru a câștiga astfel încrederea victimelor. Ulterior, însă, nu a mai dat înapoi niciun ban.

„Victimele sunt umilite, degradate și sărăcite și nu se poate face nimic în acest sens, pentru că nu le-a mai rămas niciun penny după o înșelăciune elaborată. A existat o metodă de înșelăciune în mod continuu”, a mai adăugat judecătorul.

În concluzie, judecătorul a spus că Brăduț Ioșca a provocat masacru în viața victimelor și că citirea declarațiilor acestora „ți-ar frânge inima la propriu”.

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult