Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum a ajuns o femeie torturată și forțată să facă avort să fie acuzată de tentativă de asasinat asupra unui președinte

O femeie din Venezuela a fost dată dispărută în august 2018, familia ei temându-se de ce e mai rău. Rudele au rămas șocate când au aflat, la 10 zile după, că aceasta a fost arestată, fiind acuzată că a orchestrat asasinarea președintelui Nicolas Maduro.

Emirlendris Benitez, în vârstă de 42 de ani, a fost condamnată la 30 de ani de închisoare și se află în spatele gratiilor în Caracas. Organizația pentru drepturile omului Amnesty International susține că aceasta a fost victima mai multor abuzuri.

Benitez spune că oficiali ai serviciilor de informații au sufocat-o cu pungi de plastic, i-au ținut capul sub apă și au bătut-o atât de tare încât acum este în scaun cu rotile. De asemenea, ea a fost supusă unui avort forțat, scrie The Guardian.

Singura dovadă folosită pentru incriminarea ei, spune organizația, a fost faptul că și-a însoțit partenerul în timp ce acesta a transportat cu un taxi oamenii acuzați mai târziu de tentativa de asasinat.

„Nu face parte din niciun partid politic și din nicio organizație. Este doar o fiică muncitoare, o mamă și o soră. Continuăm să luptăm pentru eliberarea ei, dar ne-a distrus”, a spus sora femeii.

Citește și
putin maduro
Preşedintele Venezuelei îşi exprimă ''sprijinul puternic'' pentru Putin

Cazul lui Benitez este unul dintre cele noi detaliate de Amnesty International într-un raport care arată cum regimul lui Maduro se folosește de detenția arbitrară pentru a reduce opoziția la tăcere față de conducerea sa autoritară.

De cele mai multe ori, acești oameni sunt prieteni sau rude ale activiștilor politici.

„Aceste arestări nu sunt aleatorii. Este o strategie nu doar de a neutraliza figurile politice sau media, ci toată societatea”, a declarat Valentina Ballesta, cercetător al Amnesty International pentru America de Sud.

Economia Venezuelei s-a prăbușit sub regimul lui Maduro, forțânf 7,3 milioane de oameni, încă din 2014 - aproximativ un sfert din populația țării, să fugă de abuzuri ale drepturilor omului și de sărăcie.

Maduro desfășoară în mod regulat forțe de securitate asupra oamenilor lui. Serviciul de informații al Venezuelei, Sebin, torturează civilii și comite crime extrajudiciare ca parte a unei campanii orchestrate de terorizarea a populației, potrivit ONU. Se estimează că 300 de persoane sunt în prezent după gratii pentru cauze politice.

Raportul Amnesty International documentează cazuri precum cel al lui Javier Tarazona, directorul ONG-ului pentru drepturile omului Fundaredes. El a fost arestat în iulie 2021 și se află în închisoarea El Helicoide. Ca mulți alți jurnaliști și activiști, el este acuzat că a adus critici regimului lui Maduro.

Maria Auxiliadora Delgado și Juan Carlos Marrufo au fost reținuți în martie 2021. Singura conexiune a cuplului cu crimele de care sunt acuzați este faptul că femeia este sora unui ofițer militar în rezervă care ar fi fost implicat într-o tentativă de asasinat a lui Maduro.

După ani de zile în care a fost acuzat de falsificarea alegerilor și de abuzuri asupra drepturilor omului, Maduro încearcă acum să reconstruiască relațiile diplomatice cu Occidentul. El vrea să negocieze ridicarea sancțiunilor economice impuse de SUA, promițând că va organiza alegeri libere și corecte în 2024.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult