Cui i-ar aparține, de fapt, „Palatul lui Putin”. Un miliardar rus pretinde că deține proprietatea
Arkady Rotenberg este un apropiat al lui Vladimir Putin și a anunțat public sâmbătă că proprietatea controversată îi aparține lui, nu președintelui rus, conform BBC.
Dezvăluirea a fost făcută într-un interviu pentru un canal pro-Kremlin, înainte să fie confirmată și pentru agenția de presă Interfax.
„Am reușit să închei o afacere cu creditori în urmă cu câțiva ani și am devenit beneficiarul acestei proprietăți în urmă cu câțiva ani”, a spus Arkady Rotenberg.
Oligarhul rus susține că proprietatea va fi finalizată în câțiva ani și va deveni hotel.
„Palatul lui Putin”, prezentat într-o investigație a echipei lui Aleksei NavalnîiLa 24 de ore după ce Aleksei Navalnîi a ajuns la închisoare pentru 30 de zile, echipa activistului a publicat online o investigaţie în care apare aşa-numitul "palat al lui Putin" - o proprietate uriaşă pe malul Mării Negre.
Navalnîi susţine că întreaga moşie - de 39 de ori mai mare ca Principatul Monaco - a fost finanțată printr-un sistem elaborat de corupție în care sunt implicați apropiații lui Putin.
Aleksei Navalnîi: „Fără să exagerăm, este cea mai secretoasă şi păzită proprietate din Rusia. Nu e o casă la ţară sau o reşedinţă. E un întreg oraş, sau mai degrabă un regat. Are ziduri de nepătruns, propriul port, gărzi, biserică, punct de control şi chiar un punct de trecere a frontierei. Este un stat separat înăuntrul Rusiei.”
Ancheta, înregistrată înainte ca Navalnîi să fie arestat la întoarcerea în Rusia, prezintă imagini din dronă ale presupusei proprietăți, dar și planuri detaliate ale interiorului, despre care Navalnîi spune că au fost transmise echipei sale de unul dintre constructori. De asemenea, include imagini 3D cu interioare recreate pe baza planurilor și a altor surse.
Aleksei Navalnîi: „Dacă vă întrebaţi cât a costat palatul lui Putin de lângă Gelendzik, va fi foarte greu să dăm un răspuns, pentru că această proprietate cu tuneluri săpate în stâncă şi teren acoperit de hochei nu este de vânzare. Dar putem estima costurile minime, anume cât s-a cheltuit aici. În total, 100 de miliarde de ruble (1,3 miliarde de dolari). E ceea ce noi numim cea mai mare mită din lume.”