Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cuba rămâne în beznă, de vineri. Locuitorii din Havana gătesc la lemne, pe stradă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cuba rămâne, în continuare, în beznă, din cauza unor defecțiuni majore care au pus pe butuci rețeaua electrică națională.

Ministrul Energiei de la Havana a anunțat că alimentarea cu energie electrică ar putea fi reluată în toată țara luni seară, însă îngrijorările rămân.

În tot acest timp, localnicii se descurcă așa cum pot: gătesc la lumina lumânărilor, pe stradă, folosind lemne.

În orașele cubaneze, sute de mii de oameni așteaptă cu nerăbdare momentul în care vor avea din nou energie electrică. Unele cartiere din Havana au fost conectate deja la rețea, dar cei mai mulți dintre localnici sunt în beznă de câteva zile.

Rosa Rodríguez, locuitor al Havanei: „Suntem fără electricitate de patru zile. Venim aici să luăm pâine pentru că brutăria locală este închisă și o aduc de altundeva. Avem milioane de probleme și niciuna dintre ele nu este rezolvată."

Citește și
pană de curent cuba
Incident major. O țară întreagă a rămas complet în beznă. Măsurile luate de autorități

Ylenis de la Caridad Nápoles: „Fiica mea nu a mâncat, nu poate dormi, nu merge la școală. Viața ei este paralizată acum. Copilăria ei a fost paralizată, la fel ca a multor copii cubanezi."

Uriașa pană de electricitate a provocat pagube și la nivelul companiilor de utilități. Fără curent nu funcționează nici alimentarea cu apă potabilă. Iar oamenii au fost nevoiți să gătească la foc deschis, în mijlocul străzii.

Localnic: „Cât timp vom mai fi fără curent? Uite ce voi bea... Sufăr, omule. Rămân fără pui, iar mâncarea se strică în casă, omule."

Nadia Portela: „A trebuit să arunc o întreagă oală de fasole neagră care s-a stricat. A trebuit să arunc niște pui pe care îl gătisem. După cum vezi, frigiderul este dezghețat și vom pierde toată această mâncare."

Întregul sistem s-a prăbușit vineri, când una dintre cele mai mari centrale termoelectrice s-a defectat și a fost închisă. Dar nu este singurul incident de acest fel. În ultimele luni s-au înregistrat frecvent pene de curent, iar autoritățile au fost nevoite să alimenteze alternativ orașele, la ore diferite ale zilei, pentru ca toată lumea să primească energie electrică, fie și temporar.

Elsa Adan: „Sper să rezolve, pentru că toată țara are de suferit. (Pana) afectează pe toată lumea: pe cei bogați, pe cei săraci și pe cei de la mijloc."

De vină pentru situația dezastruoasă este rețeaua electrică învechită. În plus, lipsesc piesele necesare pentru a repara echipamentele din centralele electrice, după decenii de restricții și sancțiuni. Guvernul de la Havana a luat măsuri de urgență pentru a reduce consumul, inclusiv suspendarea cursurilor în şcoli și trimiterea acasă a funcționarilor publici.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult