Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cu peste 500 de milioane de ani în urmă, pe Pământ au apărut creaturi ciudate. Oamenii de știință cred acum că știu de ce

Câmpul magnetic al Pământului joacă un rol cheie în a face planeta noastră locuibilă. Bula de protecție de deasupra atmosferei protejează planeta de radiațiile solare, vânturi, razele cosmice și variațiile foarte mari ale temperaturii.

Cu toate acestea, câmpul magnetic al Pământului aproape sa prăbușit acum 591 de milioane de ani, iar această schimbare, în mod paradoxal, ar fi putut juca un rol esențial în înflorirea vieții complexe, au descoperit noi cercetări.

„În general, terenul este protector. Dacă nu am fi avut un camp magnetic la începutul istoriei Pământului, apa ar fi fost îndepărtată de pe planetă de vântul solar (un flux de particule energizate care curge de la soare către Pământ)”, a spus John Tarduno, profesor de geofizică la Universitatea din Rochester din New York și autor principal al noului studiu.

„Dar în Ediacaran, am avut o perioadă fascinantă în dezvoltarea adâncului Pământului, când procesele de creare a câmpului magnetic... au devenit atât de ineficiente după miliarde de ani, încât câmpul sa prăbușit aproape complet.”

Studiul, publicat în revista Communications Earth & Environment pe 2 mai, a constatat că acest câmp magnetic al Pământului, care este creat de mișcarea fierului topit în nucleul exterior al Pământului, a fost semnificativ mai slab decât puterea sa actuală pentru o perioadă de cel puțin 26 de milioane ani.

Descoperirea slăbirii susținute a câmpului magnetic al Pământului a ajutat, de asemenea, la rezolvarea unui mister geologic de durată despre momentul în care s-a format nucleul interior solid al Pământului.

Acest interval de timp se aliniază cu o perioadă cunoscută sub numele de Ediacaran, când primele animale complexe au apărut pe fundul mării pe măsură ce procentul de oxigen din atmosferă și ocean a crescut.

Aceste animale ciudate abia semănau cu vietățile de azi – evantai, tuburi și gogoși, precum și discuri precum Dickinsonia, care a crescut până la 1,4 metri în dimensiune și Kimberella ca slugly .

Înainte de această perioadă, viața fusese în mare parte unicelulară și microscopică.

Cercetătorii cred că un câmp magnetic slab ar fi putut duce la o creștere a oxigenului în atmosferă, permițând vieții complexe timpurii să evolueze.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult